Een nieuwe look voor Thuispunt Gent

Sociaal wonen in Gent

Online marketing
Websites

De website van Thuispunt Gent is er één die zeer mooi illustreert hoe flexibel Drupal is. De site werd oorspronkelijk in 2016 gebouwd voor Woningent in Drupal 8. De samenwerking tussen 3sign en Woningent werd intussen verlengd en ook toen de drie Gentse huisvestingsmaatschappijen fusioneerden werd opnieuw voor 3sign gekozen. Eerder dit jaar herwerkten we de site van Woningent tot een site voor Thuispunt Gent. De bestaande functionaliteit werd uitgebreid en de lay-out volledig vernieuwd. De Drupal ‘core’ was al helemaal up-to-date want deze site wordt, net als het grootste deel van onze sites, maandelijks bijgewerkt. Zo kan een site die reeds 7 jaar oud is toch weer vele jaren mee.

  • Fusie WoninGent, De Gentse Haard en het Sociaal Verhuurkantoor Gent.
  • Ontworpen door karakters

Hoe het begon

In 2016 bouwden we een nieuwe site voor Woningent. Hierin hadden we reeds uitgebreide functionaliteit voorzien waarmee bewoners kunnen nagaan hoe en door wie herstellingen en onderhoud dienen uitgevoerd te worden. Deze functionaliteit kan je nog steeds terug vinden op de Thuis.Gent site en zal in de toekomst ook verder uitgebouwd worden.

Een interactieve kaart

Een nieuwe naam en huisstijl

In 2022 besliste de Vlaamse regering dat er per regio maximum één sociale woonmaatschappij mag zijn. In regio Gent volgde hierop een fusie van WoninGent, De Gentse Haard en het Sociaal Verhuurkantoor Gent. Bij deze fusie werd ervoor gekozen om de site van Woningent te gebruiken als basis voor het nieuwe platform.

De drie maatschappijen maakten van een nood een deugd en kozen ervoor om met een nieuw elan verder te gaan onder de naam Thuispunt Gent.

Onze vrienden van Karakters stonden in voor de nieuwe huisstijl en het nieuwe ontwerp van de site. Hiervoor werd er intensief met ons samengewerkt, waardoor we de vernieuwde site snel en efficiënt konden realiseren. In het voorjaar van 2023 werd de volledig herwerkte site gelanceerd, waarna wij er stap voor stap nieuwe functionaliteiten aan toevoegden.

Een bestaande site in het nieuw

Naar een nieuwe structuur

Woningent, De Gentse Haard en het Sociaal Verhuurkantoor Gent voorzagen alle drie sociale huisvesting maar ze deden dat elk op hun eigen manier. Zo had het Sociaal Verhuurkantoor Gent geen eigen gebouwen, zij verhuurden eigendommen die in bezit waren van particulieren. Zowel Woningent als de Gentse Haard verhuurden enkel gebouwen waarvan ze zelf eigenaar waren. Ook op andere vlakken hadden de drie maatschappijen een eigen invulling van hun takenpakket. De structuur van de site werd bijgewerkt zodat alle diensten netjes onder één dak passen.

Thuispunt Gent op iPad
Thuispunt Gent op mobiel toestel

Nieuwe front-end

Bij een nieuwe naam en een nieuw logo hoort uiteraard een nieuw ontwerp voor de site. De opmaak van de site werd (zeer grondig) onder handen genomen, waardoor je als bezoeker alleen maar kan denken dat er plots een nieuwe site staat. Omdat de bestaande site herwerkt werd, was deze achterliggend al grotendeels ingevuld. Uiteraard moest een en ander verplaatst en aangevuld worden. Samen met de klant hebben wij gezorgd voor een strak contentplan waardoor het werk snel en efficiënt uitgevoerd kon worden.

Privacy Vriendelijk data verzamelen met Matomo

Hoewel we Google Analytics al zo hadden ingesteld dat we de data anoniem en (zo goed als mogelijk) privacy vriendelijk verzamelen, werd in overleg met de klant beslist om verder te gaan met Matomo. Hiermee zijn we helemaal zeker dat de privacy van de bezoekers optimaal gewaarborgd is.

logo Matomo

En wat nog?

Na de lancering van de site hebben we nog enige tijd voorzien om alles verder op punt te zetten. Dit is een techniek die we steeds vaker toepassen. Op die manier kunnen we zeer strakke deadlines respecteren én doelgericht werken. Vaak is het een goed idee om de kleinst mogelijke versie van een project reeds te publiceren en daar verder op te werken. Deze aanpak wordt ook wel werken met een MVP model genoemd.

Heeft jouw (drupal) site ook een update nodig? Laat het ons weten, dan bekijken we samen wat de opties zijn.

Interesse om met ons samen te werken?