Wat is een Minimal Viable Product (MVP)?

Op ons kantoor en in gesprekken met klanten duikt de term "MVP" of "Minimum Viable Product" regelmatig op. Meestal is er dan een extra woordje uitleg nodig. In deze blogpost bundelen we alle nodige informatie over MVP's, zodat wie dat wenst, in de toekomst alle info nog eens rustig kan nalezen.

MVP

Waar komt de term vandaan?

De term Minimal Viable product (MVP) is bedacht door ondernemers in Silicon Valley in het kader van de ‘lean startup’ methodologie. Een van de uitgangspunten van deze benadering is dat bedrijven door slimmer te werken, en dus niet per se meer of harder, succesvoller kunnen zijn.

Eén van de kernonderdelen van die lean startup methodologie is een MVP. Dit Minimal Viable Product is een vroege, uitgeklede versie van het eindproduct, met het absolute minimum aan functionaliteiten.

Wat is het doel van een MVP?

Door te starten met een MVP kun je niet alleen sneller live gaan met een volwaardig product, maar ook waardevolle real-life feedback verzamelen van gebruikers en beheerders. Deze feedback wordt vervolgens meegenomen in de verdere ontwikkeling van het product, waardoor je beter kunt inspelen op de behoeften van je doelgroep. Bovendien voorkomt het gebruik van een MVP dat er ontwikkeltijd wordt verspild aan functionaliteiten waar niemand zit op te wachten.

Het minimum viable product (MVP) is dus een product met net genoeg kenmerken om waarde toe te voegen voor vroeg aansluitende klanten, en dient als startpunt om terugkoppeling te krijgen voor de verdere productontwikkeling.

MVP een visuele uitleg

Een MVP is zeker en vast geen 'half werk', integendeel. Door met een MVP te werken heb je juist de garantie dat je kan lanceren met een project dat reeds voldoende scoort op alle essentiële punten.

Door de functionaliteit in een eerste fase te verkleinen, hoeven er geen toegevingen gedaan te worden op vlak van de stabiliteit, gebruiksvriendelijkheid en perfecte afwerking.

Ontwikkeling met een MVP

Bij het ontwikkelen van een website met een MVP combineren we concreet twee ontwikkelmethodes: de ‘waterfall’ methode, in combinatie met een ‘agile’ uitwerking d.m.v. sprints. We zetten dus een project op dat heel snel live geplaatst wordt en waar we nadien aan verder sleutelent. De initiële MVP bevat wel alle core features, maar nog niet de randfunctionaliteiten. Deze worden later toegevoegd via sprints.

Na een MVP? De sprints.

Nadat een Minimum Viable Product (MVP) website live is gezet, begint het proces van continue verbetering en optimalisatie. Dit gebeurt in sprints. 

Sprints zijn korte, gestructureerde ontwikkelingsperiodes waarin een team zich richt op het afronden van specifieke taken. Zodra alle taken in een sprint zijn voltooid, begint het proces opnieuw met de planning van de volgende sprint, waarbij dezelfde werkwijze wordt gevolgd. Dit cyclische proces stelt het team in staat om flexibel te werken aan de verdere ontwikkeling van het product.

Verloop van een sprint

Feedback van zowel bezoekers als beheerders kan van onschatbare waarde zijn bij het verbeteren van een MVP. Hier zijn enkele manieren waarop deze feedback kan worden gebruikt:

Pijnpunten identificeren

Op een live website kunnen problemen, onduidelijkheden of gebieden waar de gebruikerservaring tekortschiet, geïdentificeerd worden.
Prioritaire functies bepalen

Door de website al in gebruik te nemen kunnen we beter begrijpen welke functies of verbeteringen het belangrijkst zijn voor de beheerders en gebruikers.
Optimalisatie van de MVP

Kleine wijzigingen en optimalisaties kunnen worden doorgevoerd op basis van ontvangen feedback, waardoor de website continu wordt verbeterd.
Aannames valideren

Feedback kan helpen bij het valideren van aannames die zijn gemaakt tijdens het ontwerp en de ontwikkeling van de MVP. Als bepaalde aannames niet overeenkomen met de werkelijkheid, kan het nodig zijn om de strategie aan te passen.
Klantgerichte benadering

Door actief naar feedback te luisteren en erop te reageren, laten we zien dat we waarde hechten aan de mening van gebruikers. Dit leidt tot een positieve gebruikerservaring.

Van een MVP naar ...?

Je hebt je MVP gelanceerd en bent aan de slag gegaan met de feedback die je hierop terug krijgt. Wat is dan de volgende stap? Waar werken we naartoe? Na een MVP kunnen er verdere stappen worden genomen met betrekking tot de ontwikkeling van je website. Deze vormen steeds een uitbreiding en verfijning van de stap ervoor tot je uiteindelijk bij de ultieme website uitkomt:

Minimum Marketable Product (MMP)

Dit is de versie van het product dat voldoende functies en kwaliteit heeft om aan de behoeften van de markt te voldoen en waarde te bieden aan klanten. Het MMP wordt gelanceerd nadat het MVP is gevalideerd en feedback is verwerkt, en het bevat vaak meer functies en verbeteringen.

Minimum Lovable Product (MLP)

Dit is een iteratie van het product dat niet alleen aan de basisbehoeften voldoet, maar ook een emotionele verbinding met gebruikers creëert. Het richt zich op het leveren van een geweldige gebruikerservaring en kan extra functies en ontwerpverbeteringen bevatten om het product aantrekkelijker te maken.

Minimum Delightful Product (MDP)

Deze fase gaat nog een stap verder dan het MLP door het product te voorzien van onverwachte, maar aangename functies of details die de gebruikerservaring verder verbeteren. Het doel is om gebruikers te verrassen en hun loyaliteit aan het product te vergroten.

Met een solide MVP als startpunt leg je dus een stevig fundament voor het succes van je website, terwijl je tegelijkertijd ruimte laat voor verdere groei, aanpassingen en innovaties in de toekomst. Klaar om ook jouw project te ontwikkelen met een MVP? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Interesse om met ons samen te werken?