Burggravenlaan 264-001
9000 Gent
België
1. 100% open source
Open source software is software waarvan de broncode (source) publiek beschikbaar is. Iedereen kan en mag deze software kopiëren, aanpassen, aanvullen en verspreiden zonder hiervoor licentiekosten te betalen.
Open source software wordt dus niet door één bedrijf, maar door een grote community van professionals en vrijwilligers onderhouden en gecontroleerd op kwaliteit.
Uitzonderlijk bij Drupal is dat niet enkel de zogenaamde core (=basisfunctionaliteit), maar ook alle aanvullende modules voor iedereen gratis beschikbaar zijn.
In het geval van andere bekende open source software - zoals Wordpress bijvoorbeeld - zijn veel aanvullende modules pas beschikbaar na betaling. Hoewel deze modules na aankoop ook als open-source worden omschreven (je kan de code gebruiken zoals je zelf wil), zijn de updates vaak alsnog betalend. Wanneer je als gebruiker voor Drupal kiest, ben je voor 100% eigenaar van je project. De software is niet alleen gratis, je bent ook nooit gebonden aan één enkele leverancier voor je project. Dit betekent dat er bij Drupal op geen enkel moment sprake is van vendor lock-in die je weerhoudt om de code van je site te bewerken of inhoud te exporteren.
2. Lange levensduur
Drupal bestaat sinds 2001 en behoort tot één van de langst ondersteunde content management systemen (CMS) wereldwijd. Meer dan 100.000 vrijwilligers dragen tot op heden bij tot de professionele uitbouw en het verder up to date houden van Drupal.
Mede dankzij Drupal haalden verschillende van de websites ontworpen door 3sign al een levensduur van 10 jaar of meer, wat door de komst van Drupal 8 & Drupal 9 zelfs makkelijk nog verlengd zal kunnen worden.
3. Een project dat kan groeien
De basisfunctionaliteit van Drupal is sinds het ontstaan in 2001 al flink uitgebreid, en kan indien gewenst nog verder aangevuld worden met één van de duizenden modules die gratis beschikbaar zijn.
De software leent zich op die manier uitstekend voor een website specifiek op maat van uw bedrijf. Maakt je bedrijf een groeispurt door en merk je een nood aan automatisatie? Drupal is een geschikt platform om je website mee te laten evolueren.
Drupal is véél meer dan een content management system en kan ook ingezet worden voor webshops, intranetten, ledenbeheer, koppelingen met en tussen externe systemen etc. Bovendien is het met Drupal perfect mogelijk om meerdere websites op te bouwen die een centraal beheer hebben.
4. Veilige technologie
Drupal heeft een uitmuntende reputatie als het gaat om veiligheid van gegevens. Hierdoor is de software vaak de eerste keuze voor grote bedrijven, overheden en andere sectoren waarbij veiligheid erg belangrijk is, zoals bijvoorbeeld de medische sector.
Deze veilige technologie is het gevolg van duidelijke keuzes op verschillende vlakken die samen zorgen voor een positieve impact op de stabiliteit en veiligheid van het systeem.
Denk hierbij aan de mogelijkheid tot database encryptie, een gecentraliseerd rollen- en rechtensysteem, gecentraliseerde controle op - en distributie van - de modules en een gespecialiseerd Security Team dat continu waakt over de veiligheid van zowel de core als de modules. Op www.drupal.org kan je eenvoudig terugvinden welke modules de toets van het security team doorstaan hebben. Deze unieke aanpak, waarbij mogelijke risico’s niet verstopt worden maar openlijk gecommuniceerd worden samen met een eventuele oplossing, zorgt ervoor dat webbouwers gedwongen worden om de veiligheid van hun sites steeds optimaal te houden.
5. Geschikt voor automatisatie en intranet toepassingen
Je kan met Drupal allerhande processen op maat uitwerken. Daarnaast is Drupal ook zeer geschikt om koppelingen uit te bouwen met externe systemen. Hiermee kan je alle richtingen uit: je kan met Drupal zowel data ophalen uit externe applicaties (bijvoorbeeld stockbeheer) als data beschikbaar stellen voor derden. Drupal kan hierbij ook als ‘hub’ gebruikt worden tussen twee externe systemen. Zo kan de data die binnen Drupal opgehaald wordt (bijvoorbeeld een ledenbestand) verder aangevuld worden en daarna beschikbaar gemaakt worden voor een extern platform.
Dat is erg handig als je processen wil automatiseren. Concrete voorbeelden hiervan kunnen zijn:
- het ledenbeheer van uw organisatie
- een intern platform met forum, documentatiecentrum…
- registratie voor evenementen, aanwezigheidsregistratie, uitreiken van attesten
- gegevens beschikbaar maken voor partnerorganisaties
- een verbinding realiseren tussen twee externe systemen
- ...
6. Gebruiksvriendelijk beheer
In het verleden werd af en toe geopperd dat Drupal niet gebruiksvriendelijk is. Vermoedelijk heeft dit te maken met het feit dat Drupal beschikt over een wel heel breed scala aan mogelijkheden. Aanvankelijk waren veel van die opties enkel beschikbaar via toe te voegen modules en een portie maatwerk, maar sinds Drupal 8 zijn veel van deze mogelijkheden reeds binnen de core beschikbaar. Op die manier is het - ook voor complexe websites - mogelijk om van bij de start een handig platform op te zetten dat helemaal aansluit bij de specifieke noden van uw organisatie.
Een gebruiksvriendelijke website opzetten in Drupal vraagt dus een onderbouwde expertise. Wij bij 3sign kunnen hiervoor gelukkig beroep doen op jarenlange ervaring en pakken graag uit met onze solide kennis van zaken. Uit ervaring blijkt dat Drupal zich uitermate leent voor complex maatwerk en er tegelijk voor zorgt dat het beheer van de website werkbaar blijft. De structuur van Drupal geeft ons de mogelijkheid om heel wat processen te automatiseren, waardoor we repetitieve (en dus tijdrovende) taken kunnen vermijden.
Het uitgebreide systeem van rechten, rollen en herbruikbare inhoud maakt Drupal perfect om de site te beheren met een klein of groot team van beheerders. Een krachtige texteditor, aangevuld met modaliteiten zoals layout builder, zorgen ervoor dat de content van je website vlot up to date te houden is. De layout builder werkt als een drag & drop systeem waarmee je zelf de opmaak van een pagina kan samenstellen. Bovendien kan je hiermee ook dynamische blokken plaatsen tussen het statische framework van de site.
Naast een gebruiksvriendelijke content editor is opvolging en automatisatie van marketing een item waar Drupal als één van de besten op scoort.
7. Straffe marketing tools en een optimale werking voor zoekmachines
Drupal geeft je de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende handige marketingtools, waarbij Mautic één van de meest opvallende is. Mautic is open source marketing automation software. Hiermee kan je data verzamelen én campagnes opbouwen via verschillende kanalen.
Denk hierbij aan jouw inhoud afstemmen op individuele bezoekers, communicatie en opvolging via diverse kanalen (bv mail, sociale media, mobiele meldingen,... ) en integraties met andere marketing tools waarvan je reeds gebruikt maakt. Met zijn geavanceerde opties voor automatisatie en analyse biedt Mautic je de mogelijkheid om jouw marketing naar een hoger niveau te tillen zonder dat je hiervoor dure licenties moet betalen.
Een geslaagde marketingcampagne en een goede score in zoekmachines gaan uiteraard hand in hand. Een goed opgebouwde Drupal website heeft ‘structured content’, wat betekent dat de beschikbare informatie op een logische manier wordt weergegeven. Het gaat hier niet over wat de bezoeker ziet, maar de manier waarop de achterliggende data is opgebouwd. Dit is (ondermeer) erg belangrijk voor zoekmachines, want enkel zo kunnen ze een site netjes interpreteren. Natuurlijk voorziet Drupal ook sitemaps, ‘clean url’s’ en de mogelijkheid om eenvoudig interne links te plaatsen.
8. Super snelle en toegankelijke websites
Een snelle website is cruciaal voor een optimale gebruikerservaring en een goede score in zoekmachines. Hetzelfde geldt voor de toegankelijkheid van een website of web-app.
Tip: Over hoe je een toegankelijke website maakt, schreven we eerder al deze blogpost: “Een toegankelijke website dankzij de WCAG 2.1 richtlijnen”.
De snelheid en toegankelijkheid van je website zijn afhankelijk van veel zaken en om optimaal te scoren is het belangrijk om in elke fase van het project hiervoor aandacht te hebben.
Gelukkig biedt Drupal een innovatieve set van geavanceerde functionaliteiten voor de uitwerking van zo’n snelle en toegankelijke site. Daarom is Drupal ook uitermate geschikt voor het bouwen van websites die grote bezoekersstromen te verwerken krijgen. Om een snelle website te garanderen wordt gebruik gemaakt van een uitstekend caching systeem. Hierdoor wordt de server niet onnodig belast en kan de nodige inhoud om een pagina weer te geven razendsnel opgehaald worden. De gebruikerservaring wordt verder geoptimaliseerd door technieken zoals Bigpipe en het samenvoegen van CSS (de opmaak van de site) en JavaScript (nodig voor bijvoorbeeld animaties) bestanden. In deze blogpost gaan we dieper in op dit onderwerp.
Daarnaast zet Drupal in op maximale toegankelijkheid met de Drupal core die voldoet aan de WCAG 2.0 normen. Hierdoor ben jij in staat om een website te bouwen die voor iedereen vlot werkt én toegankelijk is.
9. Drupal is de perfecte tool om andere applicaties aan te sturen
De architectuur van Drupal is tweeledig: enerzijds is er een beheergedeelte, waarmee je de inhoud en allerhande instellingen van je site kan aanpassen en anderzijds een presentatielaag die zich vertaalt in de zichtbare website. Dankzij deze structuur is het mogelijk om Drupal headless te gebruiken: zowel het beheergedeelte als de presentatielaag kunnen individueel ingeschakeld worden.
Dit betekent concreet dat je de beheertools van Drupal apart kan gebruiken om jouw content te bewerken voor externe toepassingen. Denk hierbij aan een mobiele applicatie, een website die in een andere technologie opgebouwd werd of een andere externe tool (bijvoorbeeld een verkoops- of presentatietool voor in een winkel). De weergave van de inhoud wordt dan wel door deze applicaties verzorgd, maar jij hoeft dankzij Drupal achterliggend geen apart content management system meer te maken.
De tweeledige werking van Drupal is te danken aan een krachtige API. API staat voor Application Programming Interface en geeft andere programma’s de mogelijkheid om informatie uit Drupal op te halen. Dit kan trouwens in beide richtingen: externe applicaties kunnen evengoed zaken opslaan binnen Drupal, indien gewenst.
Verder is het perfect mogelijk om allerhande combinaties te maken. Je zou Drupal kunnen gebruiken om bepaalde informatie op te halen bij een extern systeem (bijvoorbeeld het ophalen van producten uit een ERP). Daarna kan deze informatie verder aangevuld worden binnen Drupal (bijvoorbeeld het toevoegen van foto’s bij de producten) om het geheel uiteindelijk ter beschikking te stellen van een externe applicatie.
10. Uitmuntende meertalige werking
De optie om goede meertalige sites te bouwen in Drupal is niet nieuw, maar in het verleden moest de webbouwer hiervoor aanzienlijke inspanningen leveren. Sinds Drupal 8 is een meertalige werking van je site én het beheer ervan opgenomen in de ‘core’ functionaliteit. Je kan dus vlot sites opbouwen in meerdere talen, wat in een land als België erg interessant is. Ook naar beheer toe is deze meertalige werking uitmuntend geïmplementeerd.
Drupal voorziet ook uitgebreide oplossingen voor o.a. organisaties met verschillende internationale afdelingen, bedrijven met diverse merken onder één dak, aparte beheerders per regio of een ander productaanbod per land. Denk hierbij aan een webshop die bepaalde producten in bepaalde landen wel/niet verkopen, andere productomschrijvingen, een NGO met afdelingen in verschillende landen etc.
Besluit
3sign heeft resoluut de kaart van open source getrokken en werkt al meer dan 10 jaar met Drupal. We zijn zeer actief binnen de Drupal community en je kan ons regelmatig terugvinden op nationale en internationale bijeenkomsten.
Vanuit onze expertise zijn we ervan overtuigd dat Drupal de meest veelzijdige en betrouwbare keuze is bij de opbouw van uw website. De software leent zich perfect voor een site die naadloos aansluit bij de noden van je organisatie, en biedt bovendien alle mogelijkheden om met je mee te evolueren.
Hebben we je interesse gewekt met deze blogpost? Contacteer ons hier en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.
Voor het gemak sommen we de voordelen van Drupal nog eens even op:
- 100% open source
- Lange levensduur
- Een project dat kan groeien
- Veilige technologie
- Geschikt voor automatisatie en intranet toepassingen
- Gebruiksvriendelijk beheer
- Straffe marketing tools en optimale werking voor zoekmachines
- Super snelle en toegankelijke websites
- Drupal is de perfecte tool om andere applicaties aan te sturen
- Uitmuntende meertalige werking en ondersteuning voor meerdere sites