Drupal 7 end-of-life opnieuw uitgesteld!

De kogel is door de kerk: de ondersteuning van Drupal 7 wordt opnieuw verlengd! Dit is de derde, maar ook echt de laatste keer. De definitieve einddatum werd vastgelegd op 5 januari 2025.

I think I did it again

Origineel zou de ondersteuning voor Drupal 7 stoppen in November 2021. Een eerste verlenging diende zich aan omwille van de corona pandemie, de nieuwe datum werd november 2022. Nadien werd de datum opnieuw verschoven omdat bleek dat er nog steeds ongelooflijk veel sites zijn die gebruik maken van Drupal 7. Ook deze keer is dat de reden waarom de ondersteuning nog een keer verlengd wordt.

Dat er opnieuw verdere verlenging komt is echter zeer onwaarschijnlijk en wordt deze keer ook duidelijk meegegeven: dit is de laatste keer. Drupal 7.0 werd gelanceerd op 5 januari 2011. Op 5 januari 2025 zal Drupal 7 dus een levensduur van 14 jaar halen, wat in het internetlandschap een eeuwigheid is. We hebben dit niet gecontroleerd maar het zou weleens goed kunnen dat Drupal 7 de CMS versie met de langste levensduur ter wereld is.

Tijdslijn Drupal 7 tot Drupal 11

Wat houdt dit concreet in?

Vanaf 5 januari 2025 zullen er geen veiligheidsupdates meer zijn voor Drupal 7 waardoor de veiligheid van je website niet meer gegarandeerd is. Verder stopt de ondersteuning voor onderliggende technologie ook stilaan waardoor de sites op een bepaald punt niet meer live gehouden kunnen worden. Vernieuwing is dus echt wel een noodzaak. Het is niet zo dat deze sites van de ene dag op de andere zullen verdwijnen. Je kan het vergelijken met een woning waar geen onderhoud aan gebeurt. Daar kom je wel even mee weg, maar op een bepaald punt is de woning niet meer leefbaar.

Wat moet ik doen als ik een drupal 7 site heb?

Je hebt geluk, er is weer wat extra tijd gekomen om je Drupal 7 website te vervangen. Toch start je beter vandaag dan morgen. Er moet namelijk  een volledig nieuwe site gebouwd worden. Je kan een drupal 7 site niet ‘upgraden’ naar Drupal 8 of hoger. Dit kan bij latere versies wel. Zo hebben we onlangs een hele hoop Drupal 8 websites bijgewerkt tot Drupal 9.

De meeste webbureaus hebben een zeer gevulde agenda en kunnen de ontwikkeling van je website vaak pas heel wat maanden in de toekomst starten. Bovendien moet je voldoende tijd nemen voor het voortraject, je start nooit meteen met programmeren maar bereid de uitwerking van een nieuwe site best grondig voor.

Dus, de boodschap is : wacht niet te lang! Neem vandaag nog contact met ons op als je nog een Drupal 7 website hebt. Dan bekijken we samen wat we voor je kunnen doen!

Interesse om met ons samen te werken?