Update: levensduur van Drupal 7 met één jaar verlengd!

Update! Het ontwikkelingsteam achter Drupal heeft besloten dat de levensduur van Drupal 7 met nóg een jaar extra wordt verlengd tot 1 november 2023! Meer informatie hierover vind je hier terug.

Zoals u eerder in onze blogpost over Drupal 9 kon lezen, was de oorspronkelijke levensduur van Drupal 7 beperkt tot november 2021. Echter, door de impact van de Corona-crisis op de bedrijfswereld, heeft het ontwikkelingsteam achter Drupal beslist om de levensduur van Drupal 7 met één jaar extra te verlengen.

Grafsteen Drupal met bordje "delayed" erop.

Eigenaars van een website die nog draait onder Drupal 7 kunnen hun website dus veilig blijven gebruiken – mits de nodige updates – tot 28 november 2022. Na die datum zal u een nieuwe website moeten klaar hebben in Drupal 9.

Drupal 5 tot Drupal 9 tijdslijn

Wat met Drupal 8?

De geplande einddatum voor Drupal 8 blijft ongewijzigd op 2 november 2021. Dit is het gevolg van het feit dat Drupal 8 gebruik maakt van het “Symfony 3”-framework, dat vanaf dat ogenblik niet langer ondersteund wordt. Zoals we echter in onze eerdere blogpost over Drupal 9 schreven, is de migratie van Drupal 8 naar Drupal 9 vrij eenvoudig. De impact hiervan is dan ook veeleer beperkt.

Tijdsschema van end-of-life Drupal 4, 5, 6, 7 en 8

Wat betekent dit concreet?

Heeft u nog een website die draait onder Drupal 7? Dan is de levensduur van uw website met één jaar extra verlengd tot november 2022.

Voor eigenaars van een website die draait onder Drupal 8 verandert er evenwel niks. Zij dienen hun website vóór november 2021 met andere woorden wél te migreren naar Drupal 9. Aangezien Drupal 8 in essentie echter weinig verschilt van Drupal 9 zou deze overgang niettemin vlot moeten verlopen.

Dit betekent bijgevolg ook dat eigenaars van een website die nog draait onder Drupal 7 hun huidige website met andere woorden ten laatste tegen november 2022 meteen zullen moeten vernieuwen naar Drupal 9. Door de verlengde levensduur krijgt u evenwel één jaar extra uitstel om uw website voor te bereiden op deze migratie. Wacht hiermee echter niet te lang en start tijdig met de uitbouw van je nieuwe website. Dit doe je – zeker bij grotere websites – bij voorkeur één jaar op voorhand. Zo kunnen we garanderen dat het hele migratieproces tijdig afgewerkt kan worden. 3sign kan je daarbij ook helpen om de inhoud van je huidige website over te zetten naar de vernieuwde Drupal 9-website. Meer informatie om u voor te bereiden op de migratie van Drupal 7 naar Drupal 9 vindt u onder meer op de website van Drupal zelf.

Vragen?

We begrijpen dat deze nieuwe informatie voor sommigen enige verwarring met zich kan meebrengen. Zit u met andere woorden toch nog met vragen en wenst u meer duidelijkheid over wat dit nieuws voor jou precies betekent? Laat het ons weten. Het voltallige team van 3sign staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Interesse om met ons samen te werken?