Drupal 10 staat voor de deur

Op 14 december 2022 wordt de nieuwste versie van Drupal, Drupal 10 gereleased.

 

Drupal 10 komt eraan

Dit betekent dat je binnenkort je website moet (laten) updaten naar een nieuwe versie. De end-of-life (EOL) van Drupal 9 is echter pas voorzien tegen eind 2023, zo heb je nog wat tijd om dit in orde te brengen...

Waarom updates zo belangrijk zijn voor je website lees je hier.

Maar Drupal 9 was er toch pas net?

Klopt, Drupal 9 zal met een release in 2022 en een EOL eind 2023 naar verwachting de kortste levensduur hebben van alle Drupal versies. Zoals je eerder al in onze blogs kon lezen wordt de versie van Drupal regelmatig geüpdatet , maar dit doen ze niet voor niets. Daarover lees je meer hier:

Tijdslijn Drupal 7 to Drupal 11

Maar nu is het dus alweer tijd voor Drupal 10. De reden waarom deze update er al zo snel aankomt, is omdat Drupal werkt met een aantal externe bibliotheken (Symfony, Ckeditor, ...). Als deze bibliotheken een nieuwe versie uitbrengen die niet meer samenwerkt met de bestaande code moet ook Drupal zijn versie verhogen. Binnen een bepaalde versie van Drupal (dus Drupal 10.1, 10.2, etc.) mogen immers nooit 'code breaking changes' geïntroduceerd worden.

Wat is er nieuw in Drupal 10?

Drupal 10 neon

Aangezien Drupal 9 nog maar zo een korte levensduur heeft zal er niet zo een heel groot verschil zijn met de nieuwe versie 10. Toch zijn er een aantal verbeteringen doorgevoerd en kun je Drupal 10 dus een beetje beschouwen als een geupgrade versie van Drupal 9. Dit wil ook zeggen dat het overzetten van een website in de meeste gevallen vlot zal verlopen.

Maar wat is er nu precies nieuw? Een overzicht, compleet met technische uitleg, vind je op de Drupal website. Concreet zullen veel van deze veranderingen niet direct zichtbaar zijn op jouw website, maar dit betekent niet dat ze onbelangrijk zijn! Heb jij dus een Drupal website die naar Drupal 10 geupdate zal worden? Lees dan hieronder wat er precies verandert voor jou!

Het beheerdersmenu in een nieuw jasje

Met de komst van Drupal 10 wordt er een nieuw admin thema geïntroduceerd: het Claro thema. Dit betekent dat wanneer je inlogt om je website te beheren, het menu er een beetje anders gaat uitzien. Het vorige thema was Seven, gebouwd in Drupal 7 en lichtjes geüpdatet voor Drupal 9. Steeds vaker kreeg deze versie de kritiek dat het thema er gedateerd uitzag. Met het nieuwe thema ziet alles er weer netjes en conform de laatste standaarden uit.

De introductie van CKEditor 5

CKEditor is een WYSIWYG (What you see is what you get) rich text-editor waarmee inhoud rechtstreeks in webpagina's of online applicaties kan worden geschreven. Zonder dat je dus in de code van je website moet gaan prutsen. In Drupal 10 is een nieuwe versie van deze editor beschikbaar. Het ziet er niet alleen beter uit, het functioneert ook beter: veel vlotter gebruiksgemak, collaboratieve bewerking, browser specifieke bugs behoren tot het verleden dankzij de nieuwe architectuur, de editor werkt geweldig op mobiele apparaten en nog veel meer.

Waar wordt nog aan gewerkt?

Automatische updates voor je website

Dat regelmatige updates belangrijk zijn voor de voortdurende werking van een website moeten we je niet meer vertellen. Dat leggen we in deze blog haarfijn uit. Hoewel updates de werking, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid van je website verbetert zit er ook een keerzijde aan updates: het kost tijd om deze door te voeren.

Om deze tijd in te korten is de Drupal community aan het werk om geautomatiseerde updates te realiseren. Dit zou de onderhoudstijd en -kosten van je website aanzienlijk moeten gaan verminderen. Daarnaast kan dit er voor zorgen dat beveiligingsupdates op tijd worden toegepast, wat Drupal een meer populaire keuze zou moeten maken in de concurrentie met andere CMS'en die deze functionaliteit al hebben. Deze automatische updates zijn deels al in Drupal 10 aanwezig maar worden de komende tijd nog verder uitgewerkt.

Project Browser

Dit is niet meteen een vernieuwing waar jij als webbeheerder iets van zal merken, maar onze developers kijken er al reikhalzend naar uit! De project browser zal het voor sitebouwers namelijk gemakkelijk maken om modules en thema's te vinden. De browser leeft binnen de Drupal-site zelf, wat betekent dat onze developers de site niet hoeven te verlaten om naar projecten te zoeken.

Hoe bereid je je voor.

Ik heb een Drupal 7 website

Drupal 7 zal in november 2023 end-of-life zijn. Bereid je hier dus op voor en plan nu al om een website in Drupal 10 te laten bouwen. Je kunt namelijk niet zomaar je website upgraden van Drupal 7 naar Drupal 8, 9 of 10.
Ik heb een Drupal 8 website

Drupal 8 heeft zijn end-of-life in november 2021 bereikt. Je website zal eerst naar Drupal 9 geüpdatet moeten worden voordat we naar Drupal 10 kunnen overstappen.
Ik heb een Drupal 9 website

Gelukkig! Je overstap naar Drupal 10 zal relatief eenvoudig verlopen.

Heeft je Drupal website een update nodig of wil je hierover graag advies? 3sign heeft alle expertise en ervaring in huis om een vlotte migratie naar Drupal 10 mogelijk te maken. Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Interesse om met ons samen te werken?