Etienne Vermeersch

Een rijkelijk gevuld archief voor Etienne Vermeersch

Websites

Exact een decennium geleden, in 2010 dus, ontfermden we ons voor het eerst over de website van Etienne Vermeersch. Een bestaande site, maar gebouwd in een Content Management Systeem met een hoogst onzekere toekomst.

Snelle en overzichtelijke website gemaakt in Drupal 8. Een aantrekkelijk design dat afgestemd is op het lezen van lange teksten.

De website wordt nu verder onderhouden door enkele vrijwilligers die nauw contact hadden met Etienne Vermeersch.

2010: zijn eerste site in Drupal 6

In samenspraak met professor Vermeersch bedachten we een structuur die logica bracht in de veelheid aan artikels. Eenvoudig was dit niet, maar leerrijk des te meer. Aangezien de nieuwe structuur sterk afweek van de vorige, besloten we om alle inhoud manueel over te zetten. Een groepje vrijwilligers hielp ons daarbij, en een paar maanden later konden we de site reeds lanceren. Het was meteen ook een van onze allereerste projecten in Drupal 6.

Afbeelding vorige site Etienne Vermeersch uit 2010

Tijd voor vernieuwing

In 2017 – toen Drupal 6 al enige tijd end-of-life was – bleek de tijd rijp voor een nieuwe site. Professor Vermeersch was snel mee met het nieuwe ontwerp, en ook de structuur en toegankelijkheid droegen zijn goedkeuring weg. Dit keer schreven we wél een migratie om alle inhoud over te zetten, maar jammer genoeg ging het met de gezondheid van de ere-vicerector steil bergaf en was de lancering van de site op dat moment natuurlijk niet zijn voornaamste prioriteit. Zelfs toen bleef hij zich echter de moeite getroosten om ons alle instructies te verschaffen die nodig waren om het project te kunnen afwerken.

ontwerp website Etienne Vermeersch

Inhoud vóór alles

De opbouw van de website is eenvoudig en logisch. Enkel het hoofdmenu ‘artikels’ heeft een submenu, meer bepaald een filternavigatie. Het aanklikken van een term levert je alle artikels van de categorie in kwestie op. Doordat een artikel vaak meerdere thema’s aansnijdt, kan je heel wat artikels ook onder verschillende categorieën terugvinden. Via de knop ‘weergeven als lijst’ krijg je een compacte weergave van alle artikels. Jouw voorkeur wordt onthouden, zodat de weergave intact blijft als je verder door de thema’s navigeert. Omdat veel artikels nogal lijvig zijn, besteedden we heel wat zorg aan de leesbaarheid. We kozen voor een smalle weergave van de tekst, een vrij groot lettertype en een aangepaste regelafstand.

De site van Etienne Verrmeersch weergegeven op een iPad.

Rouwregister

Kort na het overlijden van professor Vermeersch, nu zowat een jaar geleden, vonden ook zijn familie en vrienden het een goed idee om de site online te plaatsen. De bekendmaking aan het grote publiek zou pas een aantal dagen later gebeuren, dus hadden we nog net de tijd om een rouwregister toe te voegen.

Rouwregister Etienne Vermeersch op een iMac, iPad en iPhone

Bedankt Etienne!

Voor één keer permitteren we ons de vrijheid om alle aanspreektitels weg te laten. Etienne, we zijn fier dat we aan dit project mochten meewerken, al was het vaak een uitdaging om tijdens onze gesprekken bij de zaak te blijven. Wat je ook te vertellen had, altijd was het razend interessant. En de wijn die je schonk kwam telkens opnieuw van de bovenste beste plank. Merci.

Interesse om met ons samen te werken?