Natuurpunt

Een bron van inspiratie en informatie

Websites

Natuurpunt is de grootste Natuurvereniging van Vlaanderen en telt niet minder dan 130.000 leden. Natuurpunt heeft 500 gebieden met een oppervlakte van meer dan 28.000 hectare natuurgebied in beheer, goed voor zo’n 2 procent van Vlaanderen.

Hun site was verouderd en het werd tijd om een nieuwe te bouwen. De site moest niet enkel een overzicht bieden van alle natuurgebieden, maar ook een platform zijn voor de vele projecten, afdelingen en werkgroepen van Natuurpunt.

De Natuurpunt-website is een waardevolle informatiebron voor natuurliefhebbers, die aangemoedigd worden om de natuur te steunen en aan Natuurpunt-activiteiten deel te nemen. Met veel enthousiasme zijn we aan de slag gegaan.

Met gepaste trots stellen we je de nieuwe site van Natuurpunt voor. Deze site ziet er niet alleen schitterend uit, ook op vlak van functionaliteit valt er heel wat over te vertellen.

Functionele analyse & design

Homepage Natuurpunt

Tijdens de functionele analyse werd het project voor Natuurpunt in kleinere fasen onderverdeeld en werd de informatie-architectuur voor de nieuwe website opgesteld.

Het plan? Een vernieuwende website met een aantrekkelijke uitstraling, die alle informatie op een logische wijze herbergt. Daarbij hebben we de focus gelegd op een optimale gebruikerservaring voor het brede publiek, de leden én de verschillende verantwoordelijken binnen de afdelingen en het secretariaat.

Voor de nieuwe site hebben we een tof design bedacht met speelse elementen, zoals kleine dieren die her en der opduiken door de website heen. Het frisse en rustige ontwerp is geïnspireerd op de natuur zelf. Door het simpel te houden, willen we alle aandacht naar de boeiende inhoud leiden.

Mobile mockup

Natuurpunt is sterk door zijn leden en afdelingen

130.000 leden en 170 afdelingen, dat is natuurlijk wel heel wat. Bij de organisatie hiervan zijn heel wat stakeholders betrokken, die allemaal hun eigen plekje op de website nodig hebben.

Al deze afdelingen, projecten en werkgroepen een plek geven binnen de nieuwe website was niet evident. Door middel van subsites kreeg iedereen uiteindelijk een eigen plek waar ze zelf hun inhoud kunnen beheren, zonder de link met het overkoepelende geheel van de Natuurpunt website te verliezen.

Mockup Subsite
Mockup Snuit subsite

Deze subsites zijn kleinere websites binnen de grote site, waaraan aparte beheerders toegekend kunnen worden. Ze hebben hun eigen inhoud en kunnen ook een ontwerp hebben die afwijkt van de hoofdsite. Het onderhoud van de subsites is gecentraliseerd en gebeurt samen met het onderhoud van de hoofdsite.

Een voorbeeld van zo’n subsite is de site van SNU!T, een site afgestemd op kinderen en hun avontuurlijke ouders.

Koppeling met Natuurpunt ERP

De naadloze integratie met Natuurpunt ERP vormt een cruciaal onderdeel van de nieuwe website. Hierdoor zijn we in staat om op efficiënte wijze ledengegevens, afdelingen en natuurgebieden op te halen. De site verstrekt zo voortdurend up-to-date informatie aan hun leden en beheerders.  Nieuwe lidmaatschappen en gegevens kunnen zo ook eenvoudig worden bijgewerkt via de website.

Wat is een ERP?

ERP staat voor "Enterprise Resource Planning." Het is een softwaretoepassing die organisaties helpt bij het beheren van verschillende bedrijfsprocessen zoals boekhouding, voorraadbeheer, human resources en meer. Het doel van een ERP-systeem is om verschillende afdelingen binnen een organisatie te integreren en gegevens naadloos te delen, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd en de informatiestroom verbetert.

Natuurparken en diersoorten

Uiteraard mogen de natuurparken en de bijhorende diersoorten niet ontbreken. Op de nieuwe site kom je alles te weten over de honderden natuurparken en hun bewoners.

De website bevat een uitgebreide database van diersoorten, inclusief essentiële informatie zoals hun verspreidingsgebied, gedrag en andere relevante gegevens. Van majestueuze roofvogels tot kleurrijke insecten, onze site fungeert als een boeiende bron voor natuurliefhebbers die meer willen weten over de diversiteit van flora en fauna in de natuur.

Natuurparken en diersoorten

Activiteiten

Activiteiten uitgelicht

Doordat wij reeds tientallen websites ontwikkelden voor verenigingen, hebben we al bijzonder veel ervaring opgebouwd rond het aanbieden van mogelijkheden tot online  inschrijven op activiteiten en de opvolging nadien. Voor Natuurpunt deden we dit nog eens gladjes over, maar dan toegespitst op hun specifieke  noden.

Belangrijk hierbij was het belang van de vrijwilligers, die een essentiële schakel zijn binnen de organisatie. We zorgden ervoor dat de vrijwilligers van diverse verenigingen zelf activiteiten kunnen aanmaken. Dit vraagt een hoge mate van flexibiliteit, gecombineerd met eenvoudig beheer van de site.

Inschrijven op activiteiten

Dankzij de toewijding en samenwerking van ons team, dat zich volledig heeft ingezet om dit indrukwekkende project te realiseren, kunnen we met trots zeggen dat de nieuwe Natuurpunt-website een mooie online tegenhanger is geworden van de prachtige natuur van Vlaanderen waar Natuurpunt zich voor inzet. We blijven ondertussen verderwerken aan de website om alsmaar meer functionaliteit toe te voegen.

Ben je geïnspireerd door de vernieuwde Natuurpunt-website en ben je op zoek naar een nieuwe website voor jouw organisatie? Wij staan klaar om jouw visie tot leven te brengen. Neem vandaag nog contact met ons op en we helpen je graag verder!

Interesse om met ons samen te werken?