Domus Medica

Domus Medica: een rijke bron van informatie en online tools

Websites

Domus Medica staat als vzw in voor de belangen van huisartsen en huisartsenkringen in Vlaanderen en dit zowel op wetenschappelijk, maatschappelijk als syndicaal vlak. Hun leden duidelijke informatie verschaffen is hun kerntaak. De oude website bracht heel wat informatie samen. Helaas was de info verspreid over de verschillende platformen en bijgevolg moeilijk terug te vinden. Hoog tijd dus voor een online optimalisatie: een kolfje naar de hand van 3sign!

zorg & welzijn
ledenvereniging
website

Een uniforme en duidelijke opbouw

3sign nam het menu van de website stevig onder handen. Daarnaast werd de voorpagina opgebouwd als een landingspagina die de toegangspoort naar alle soorten info vormt. De site bevat veel wetenschappelijke en andere info die artsen helpt bij het opstarten en runnen van hun praktijk. Al deze info vond een plekje onder kennisdomeinen en werd vervolgens ook ingedeeld in thema’s. Met behulp van een aantal scripts op maat werden de gegevens gemigreerd uit de oude omgeving (Joomla). Een design op maat zorgt ervoor dat alles er ook aantrekkelijk uitziet.

Enkele handgetekende wireframes voor de site van Domus Medica
Sfeerfoto op een evenement van Domus Medica

Eén centrale login voor alle platformen

Domus Medica biedt verschillende diensten aan zijn leden. Een deel hiervan (e-learning, de webshop, het ledenbeheer etc.) werd echter niet via de eigen website aangeboden, maar via partners. Voor elke website moest je apart inloggen.

3sign bouwde één centrale login. Vanaf nu moet je maar één keer inloggen om toegang te krijgen tot alle platformen die aansluiten bij jouw functie. Ook de medewerkers en beheerders van de website kunnen via de centrale authenticatie aan de slag (afgerond als CAS). Uiteraard kan het CAS in de toekomst uitgebreid worden naar andere websites binnen Domus Medica.

Eenvoudig beheer en duidelijke weergave van vacatures

Domus Medica geeft op zijn website een overzicht van vacatures. Artsen die lid zijn kunnen gratis vacatures plaatsen, niet-leden kunnen met een tijdelijk abonnement hun vacatures posten. Wanneer hun abonnement verloopt, verdwijnt de vacature automatisch van de website. Wie op website op zoek gaat naar een vacature, moet een handig overzicht krijgen.

Kaart op de site van Domus Medica

3SIGN bouwde een interactieve kaart op maat die werkt met een aantal filters. Wanneer je een filter aan vinkt, worden zowel op de kaart als in de lijst de relevante beschikbare vacatures weergegeven. Ook wanneer je inzoomt op de kaart of het gebied vergroot, worden de zoekresultaten aangepast. Zo vindt de bezoeker snel de passende vacatures.

Deze functie werd volledig op maat gebouwd met het REACT framework. De kaart wordt ingeladen door een wisselwerking van API en SOLR-search. SOLR is de database waarin alle mogelijke zoekresultaten terug te vinden zijn. De view wordt ingeladen volgens het aantal vacatures binnen de gekozen locatie op de kaart.

Meer bezoekers én meer leden

Domus Medica wil zoveel mogelijk bezoekers van de website overtuigen om lid te worden. Daarnaast is het natuurlijk altijd goed om de instroom te vergroten en dus meer bezoekers naar de site te lokken.

  1. 3SIGN bouwde een dynamische afschermingsfunctie, vergelijkbaar met een paywall of freemium model. Als gewone bezoeker krijg je slechts een deel van de info op de website te zien. Op de pagina’s die afgeschermd zijn voor niet-leden, zie je een teaser met het icoon van een slotje. Wil je meer lezen en ontdekken, dan moet je lid worden van Domus Medica. De dynamische afschermingsfunctie kan eenvoudig beheerd worden door Domus Medica. Zij kiezen zelf welke pagina’s publiek zichtbaar zijn, welk deel van een artikel zichtbaar is voor niet-leden etc.
  2. Partner CiviCoop bouwde een nieuwe tool voor het ledenbeheer uit. Het is nu niet alleen makkelijker om lid te worden, ook het beheer van de leden verloopt een pak vlotter voor Domus Medica. Bovendien worden alle voordelen van het lidmaatschap duidelijk toegelicht op de landingspagina.
  3. Door de inhoud van de site te verbeteren, scoort de website beter in zoekmachines waardoor meer mensen de weg vinden naar Domus Medica. Sinds de lancering van de nieuwe website, is er dan ook een duidelijke toename van het aantal bezoekers.

Eenvoudig deelnemen aan vormingen en activiteiten

Activiteiten Domus Medica op weergegeven op een iPhone

Domus Medica biedt een brede waaier aan opleidingen, workshops en sociale activiteiten aan. Sommige worden door de vzw zelf georganiseerd, andere door externe partners. Om zoveel mogelijk inschrijvingen te verzamelen, is het belangrijk dat leden makkelijk en snel activiteiten kunnen opzoeken in de agenda.

Op de home pagina worden de eerstvolgende activiteiten in de schijnwerpers gezet. Daarnaast kan je ook doorklikken naar de agenda voor een volledig overzicht. Met behulp van de filters selecteer je snel de activiteiten die voor jou interessant zijn. Tenslotte plaatsten we ook op verschillende landingspagina’s een overzicht van gerelateerde activiteiten. Terugblikken op afgelopen activiteiten kan dan weer in het archief.

Wetenschappelijke documentatie en richtlijnen

Om artsen tijd te besparen, bundelt Domus Medica de vele richtlijnen die geformuleerd worden door de overheid op de website. Ook bevindingen van wetenschappelijk onderzoek worden hier netjes samengevat.

praktijk en beroepsondersteuning

Zowel de richtlijnen als de steekkaarten worden per thema weergegeven in een overzichtelijke alfabetische lijst. Om het gemak nog te vergroten, werd hier een handige zoekfunctie aan gekoppeld.

Performante zoekfunctie

Wie toch niet meteen zelf vindt wat hij of zij zoekt, moet via een performante zoekfunctie naar de juiste plek op de site geleid worden.

Zoekfunctie op site Domus Medica

3SIGN maakte gebruik van Apache Solr technologie die het mogelijk maakt om een zoekfunctie op maakt uit te werken. Zo krijg je steeds de relevante resultaten, zonder vertragend effect op de website. Bij het ingeven van een zoekterm, worden de meest relevante resultaten gesuggereerd. Daarnaast herkent de zoekfunctie taalfouten en synoniemen. Er wordt ook rekening gehouden met de informatiewaarde van de zoekresultaten.

Interesse om met ons samen te werken?