See, Think, Do, Care: de weg naar conversie

Een website opzetten is vaak een heel karwei, waar veel tijd en geld in gestoken wordt. Maar hoe fantastisch je website ook is, het marketingverhaal stopt niet na de lancering. Een website is namelijk niks waard zonder haar bezoekers. De hamvraag is: hoe zorg je ervoor dat mensen de weg vinden naar je website om je producten of diensten te kopen? Het antwoord is simpel: online marketing. Maar hoe begin je daar in godsnaam aan?

Graphic van laptop met promotieborden eromheen.

Als het op marketing aankomt, zijn er wel duizend-en-één mogelijkheden. Dat kan best overweldigend zijn! Een conversie, of dat nu een aankoop, een download of een afspraak is, is vaak het uiteindelijke doel, maar hoe krijg je iemand zover?

Een websitebezoeker doorloopt eigenlijk een heel proces voordat hij of zij klant wordt. In marketingtermen heet dat een customer journey. Denk bijvoorbeeld aan het aankoopproces van een auto. Eerst maak je je de bedenking of je een nieuwe auto nodig hebt, dan ga je op onderzoek uit en informeer je je bij een aantal dealers om dan uiteindelijk over te gaan tot een aankoop. Eigenlijk gaat het zo voor élke aankoop. Het is dus belangrijk om de verschillende fases van de customer journey in kaart te brengen. Afhankelijk van de fase waar de (potentiële) klant in zit, kan je inspelen op zijn of haar behoeftes door je communicatie aan te passen.

See-Think-Do-Care-model

Avinash Kaushik, Digital Marketing Evangelist bij Google, stak het Touch-Tell-Sell-Care-model van Google in een modern jasje en kwam met het See-Think-Do-Care-model op de proppen. Hij goot de customer journey in een eenvoudig model, waardoor je je content makkelijk kunt afstemmen op de fase waar de prospect of klant zich op dat moment bevindt.

see - think - do - care model
Uithangbord in 50's style.

Fase 1: See

Bekendheid.

Gezien worden is een cruciale eerste stap om potentiële klanten aan te trekken. In deze fase komt de prospect voor het eerst in contact met je merk en website. In deze fase is het belangrijk om gevonden te worden én een goede eerste indruk te maken. Je communicatie focust zich op wie je bent, waar je voor staat en wat je te bieden hebt. Je wilt merkbekendheid creëren, en dat bij zoveel mogelijk mensen.

Fase 2: Think

Verkenning.

De bezoeker van je website weet nu wie je bent en wat jij voor hem of haar kunt betekenen. Maar toch zit je prospect nog met een aantal vragen. Ze zijn geïnteresseerd, maar staan nog niet op het punt om te converteren. In deze fase focust je communicatie zich op het verschaffen van voldoende en relevante informatie. Focus op de toegevoegde waarde van jouw dienst of product en beantwoord hun vragen. Zorg ervoor dat je alle mogelijk twijfels kunt wegnemen!

Graphic van informatiebord
Graphic van koopknop op website.

Fase 3: Do

Actie.

Het is zover! Je hebt de bezoeker overtuigd dat jouw product of dienst dé oplossing is voor zijn of haar probleem. Nu is het belangrijk om je prospect nog een duwtje in de rug te geven om ook echt tot een aankoop over te gaan. In deze fase wordt vrijwel altijd remarketing of retargeting gebruikt. Door middel van online advertenties herinner je je websitebezoeker aan het product of de dienst waar hij of zij eerder in geïnteresseerd was. Je haalt hem of haar als het ware terug naar je website om tot actie over te gaan.

Fase 4: Care

Loyaliteit.

Vaak wordt het conversiemoment gezien als het einde van de customer journey. Niets is minder waar: bestaande klanten zijn zeer waardevol voor je bedrijf. Denk maar aan het Pareto-principe, beter bekend als de 80/20-regel: 80% van je business komt van 20% van je klanten. Je doel in deze fase is om van een eendagsvlieg een fan voor het leven te maken. Je vergroot hiermee de klantwaarde en dus de kans op vervolgaankopen (upsell of cross-sell). Denk maar eens goed na wat jij je klanten kan bieden om hun ervaring met jouw bedrijf nóg beter te maken.

Graphic boomerang voor heraankoop

Hulp nodig?

Bij 3sign bieden we ook ondersteuning op vlak van marketing. We hebben heel wat technische kennis in huis, maar je kan ook bij ons aankloppen voor strategisch en creatief advies. Als het gaat over marketing, dan streven we bij 3sign naar een samenwerking waarbij de input van de klant en de expertise van onze medewerkers tot mooie resultaten leiden.

Heb je verder nog vragen of ben je benieuwd naar hetgeen we samen kunnen realiseren?

Contacteer ons

Interesse om met ons samen te werken?