Google Tag Manager: getest en goedgekeurd

Google Tag Manager (GTM) is een tool uit de duizend. Het werd in 2012 gelanceerd maar bleek tot op vandaag naar onze mening nog niet bijzonder populair. Zonde, vinden wij. Want GTM maakt de job van marketeers en developers een stuk aangenamer. Lees hier wat de voordelen zijn en hoe je het beste haalt uit GTM.

Google zoekopdracht Analytics

Voordelen van Google Tag Manager

Om het verkeer op je website bij te houden, moet je specifieke code (zoals de Google Analytics-trackingcode of Facebook Pixel-code) toevoegen aan de broncode van je website. Die codes maken het mogelijk om waardevolle informatie over je bezoekers te verzamelen zoals welke pagina’s ze het interessantst vinden. Het nadeel? Je moet de code telkens handmatig aanpassen wanneer iets verandert aan je site of je marketingplannen – wat heel arbeidsintensief is.

Flexibel werken met minder code

Met Google Tag Manager implementeer je één standaardcode.

  • Je moet de code niet telkens handmatig aanpassen maar voegt tags toe via het dashboard in GTM.
  • Je website wordt niet vertraagd door extra code.
  • Je trackt bepaalde acties (events) veel gerichter.
  • Je volgt op de voet of tags goed werken.

Lees hieronder hoe je aan de slag gaat met GTM (of vraag het ons, natuurlijk.)

Stap 1: implementeer de GTM-code

Screenshot Google Tag Manager installeren.

Wanneer je een GTM-account aanmaakt, verschijnt er onmiddellijk een pop-upvenster met daarin de code die je aan je website moet toevoegen. (Je kunt deze ook in een module integreren als je bijvoorbeeld met Drupal werkt.)

Ter info: de tweede noscript-code moet je niet per se toevoegen. Via deze code kan je het websiteverkeer van gebruikers volgen die JavaScript blokkeren op hun browser – maar die zijn vrij zeldzaam.

Stap 2: voeg tags toe

Eens je de code hebt geïmplementeerd, kun je tags toevoegen. Hierin ligt de kracht van GTM: je kunt volop experimenteren met tags want je moet niet meer wroeten in de broncode.

Google zorgt voor enkele vaste integraties die je via tags kunt toevoegen. Voorbeelden van tags zijn de Google Analytics-trackingcode. En ook externe integraties zoals Hotjar. Voor Facebook Pixel is er nog géén vaste tag in het dashboard van de GTM. Je kunt de code die je van Facebook krijgt wel koppelen aan de GTM.

screenshot Google Tag Manager soorten tags.

Stap 3: gebruik de Google Analytics-/ Universal Analytics-tag

screenshot Google Tag Manager tagconfiguratie

Een tag die we je aanraden is de Google Analytics-tag. Die vind je in de property van Google Analytics en kun je als variabele opslaan in GTM.

Door deze tag toe te voegen aan je website haalt een externe service een hoop gegevens op. Over bijvoorbeeld het gedrag van je bezoekers. Met GTM kun je alle webpagina’s volgen (trackingtype ‘paginaweergave’) of gericht bepaalde acties in de gaten houden (al is dat iets ingewikkelder).

Stap 4: stel triggers in

Triggers ‘vertellen’ wanneer GTM een tag moet afvuren. Je moet dus een of meerdere triggers instellen om een bepaalde tag te activeren. Voorbeelden van triggers zijn kliks of zelfs hovers.

Kies voor ‘paginaweergave’. Google Analytics volgt elke pagina en wordt getriggerd telkens er een nieuwe pagina laadt.

screenshot Google Tag Manager type triggers

Stap 5: test

Tijd om te controleren of alle tags en triggers goed werken. Dat doe je via de voorbeeldweergave. Daarna kun je je tag met een gerust hart publiceren. Achteraf kun je uiteraard tags aanpassen of toevoegen – zonder dat je in de code van je website moet werken!

Wat doen andere websites?

• Ben je benieuwd naar welke tracking er aanwezig is op andere websites?

Dan installeer je best Google Tag Assistant. Daarmee zie je welke trackingcodes er toegevoegd zijn aan de sites die je bezoekt.

• Wil je weten of er een Facebook Pixel aanwezig is op een website? Of vraag je je af welke info er wordt doorgespeeld aan Facebook?

Dan is er de Facebook Pixel Helper.

Google Tag Manager voor jouw website?

Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd in Google Tag Manager? Heb je vragen over wat het voor de opvolging en optimalisatie van jouw website kan betekenen? Neem dan zeker contact op - wij helpen je graag verder.

Interesse om met ons samen te werken?