Drupal Dev Days in Roemenië

Afgelopen maand vonden de Drupal Dev Days plaats in Roemenië. Als trouwe Drupal-developers waren wij uiteraard van de partij. Collega Stefanie brengt verslag uit!

Fietser op het plein in centrum Cluj-Napoca

De Drupal-community

Eerlijk is eerlijk: ik ben een nieuweling in de Drupal-wereld. Mijn missie is om Drupal back-end-ontwikkelaar te worden. Dat vraagt studie, doorzettingsvermogen en veel tijd. Naast studeren en websites maken word je ook deel van de Drupal-community.

Achter het content management systeem zit een grote gemeenschap die dagelijks zwoegt om Drupal te optimaliseren. Als lid van die gemeenschap kan je deelnemen aan Drupal-evenementen en Drupal-kampen die over de hele wereld worden georganiseerd.

Zo komt het dat ik samen met een aantal 3SIGN-collega’s het vliegtuig nam richting Cluj Napoca, een stad in het mythische Transsylvanië, voor een eerste kennismaking met de Drupal-community…

Drupal Dev Days groep

Workshops, contribution room & Climate Hackaton

De hittegolf die Transsylvanië teisterde tijdens de Dev Days was voor de ene al wat gemakkelijker te verteren dan de andere. Gelukkig vonden we beschutting in het Grand Hotel Napoca, waar we infosessies en workshops volgden. In de contribution room kregen developers de kans om een bijdrage te brengen aan de Drupal-kerncode. En op de laatste dag werd in het hotel een Climate Hackathon georganiseerd. Tijdens de Hackaton zocht men naar manieren om als Drupal-gemeenschap de klimaatverandering tegen te gaan.

3SIGN collega's aan het werk op de DevDays

De hoogvliegers

Als beginner wilde ik vooral kennis absorberen. Daarom woonde ik zoveel mogelijk sessies bij. Twee daarvan sprongen eruit:

Security, Drupal 9, and the Changing Web Landscape

De Amerikaanse xjm (ook wel gekend als Jess) is lid van het Drupal-team en verantwoordelijk voor de veiligheid van het systeem. Tijdens haar keynote sprak ze over de toekomst van Drupal en de nieuwe releases die op de planning staan. Zo wordt in juni 2020 Drupal 9 gelanceerd. In 2023 mogen we Drupal 10 verwachten.

De nieuwe versies van Drupal komen er vooral omdat de frameworks en de omgeving waarin Drupal is gebouwd veranderen. Zo komt PHP met een versie 8.0 en zal het PHP-framework ‘Symfony’, dat aan de basis ligt van Drupal, ook worden aangepast. Dat vraagt uiteraard om vernieuwingen in Drupal zelf.

Jess sprak ook over de veiligheid van de modules die we vandaag gebruiken. De modules zijn vaak afhankelijk van en gebouwd op andere modules, die op hun beurt weer van andere modules afhangen enzovoort. De uitdaging voor de toekomst? Orde en duidelijkheid scheppen in dit kluwen.

Drupal logo's
Machine Learning (…) – door Nick Veenhof

Landgenoot Nick Veenhof toonde aan hoe je de zoekfunctie in een Drupal-applicatie kan aanpassen door hem automatisch te laten bijleren van zijn input. Door aan te duiden of een zoekresultaat niet of net wel relevant was voor een zoekterm kan je de plaats van het zoekresultaat in de lijst beïnvloeden.

Inzicht krijgen in de interne werking van de zoekfunctie en ontdekken hoe zo’n applicatie tot stand komt, was voor ons zeer interessant.

Nick Veenhof geeft presentatie

Ontspanning en randactiviteiten

Na inspanning komt ontspanning! Vlakbij het hotel bevond zich het Central Park. Een groot, bruisend stuk groen waar onder andere een world experience fair en een foodtruck festival plaatsvonden gedurende ons verblijf. We vonden er verkoeling tijdens onze middagpauzes – in een hangmat of languit in het gras.

3SIGN collega's op terras

’s Avonds werden er enkele groepsactiviteiten voorzien zoals een boardgame-avond, een kennismaking met de lokale keuken en een geleide tour doorheen de woelige geschiedenis van Cluj Napoca. Tijdens die momenten was er ruimte voor verbroedering met Drupal-ontwikkelaars uit zowat alle Europese landen. Met als voornaamste gespreksonderwerp: Drupal natuurlijk.

Kortom: je gaat niet alleen naar de Drupal Dev Days voor de boeiende sessies. Je gaat ook om nieuwe mensen te leren kennen die net als jij met Drupal werken. En om deel te worden van en bij te dragen aan de community die Drupal zo sterk maakt.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over de nieuwste Drupal updates, tips and tricks om je website te optimaliseren of een kijkje bij ons achter de schermen, direct in je inbox!

Interesse om met ons samen te werken?