Uitgebreide tekstadvertenties verdwijnen bij Google Ads

Wie Google gebruikt, zal ongetwijfeld al kennis hebben gemaakt met hun advertenties. Google Ads is momenteel één van de standaard plekken om online te adverteren en een ruim doelpubliek te bereiken.

Google heeft voor ogen om altijd de meest relevante suggesties te doen bij een zoekopdracht van gebruikers. Zij zetten dan ook voortdurend stappen om hun zoekmachine te optimaliseren. Een van deze stappen is het stoppen met weergeven van uitgebreide tekstadvertenties en meer nadruk te leggen op responsieve tekstadvertenties. Vanaf 30 juni 2022 zullen er dan ook geen uitgebreide tekstadvertenties meer gemaakt of aangepast kunnen worden. We leggen je in deze blog uit wat dat precies inhoudt en wat dit betekent voor jouw Google Ads setup.

Google responsieve advertenties

“Automatisering is essentieel om te kunnen blijven inspelen op deze veranderende trends. Responsieve zoekadvertenties zijn een goed voorbeeld van hoe dit werkt. Ze combineren uw creativiteit met de kracht van machine learning, zodat u relevantere advertenties aan meer mensen kunt weergeven.”

- Aankondiging Google

Wat zijn uitgebreide tekstadvertenties?

Uitgebreide tekstadvertenties (ook wel Expanded Text Ads = ETA’s) zijn advertenties met drie tekstkoppen en twee beschrijvingen.

Uitgebreide tekstadvertenties

Deze advertenties worden exact zoals jij ze indient weergegeven op Google. Wil je dus een variatie op deze advertentie met bijvoorbeeld een andere volgorde, dan zul je een extra advertentie moeten aanmaken. En dat is nu net waar het schoentje knelt bij Google: ze willen namelijk jouw advertenties zo relevant mogelijk maken voor de gebruiker, maar een statische advertentie is onvoldoende gepersonaliseerd.

Wat zijn responsieve tekstadvertenties?

Google wil dus jouw advertenties zo goed mogelijk afstemmen op de noden van hun bezoekers. Responsieve advertenties zetten deze ambitie om in de praktijk. Met 3 tot 15 mogelijke koppen en 2 tot 4 mogelijke beschrijvingen creëer je veel meer mogelijke variatie in je tekst.

Responsieve tekstadvertenties

Op basis van Machine Learning stelt Google individueel de juiste advertentie samen op basis van de opties die jij als adverteerder hebt opgegeven. De advertentie die de bezoeker te zien krijgt is dus steeds gepersonaliseerd en afgestemd op de juiste persoon en het juiste moment.

Google Machine Learning

Wat betekent het verdwijnen van uitgebreide tekstadvertenties?

Geen paniek, je uitgebreide tekstadvertenties worden niet zomaar verwijderd op 30 juni 2022. Wel kan je vanaf die datum geen veranderingen meer aanbrengen aan deze advertenties. Zijn ze op een bepaald moment dus verouderd of klopt er iets niet meer? Dan zul je deze advertenties moeten verwijderen.

Google stuurt al langer aan op het gebruik van responsieve tekstadvertenties. Zij willen zo de gebruikerservaring van hun zoekmachine optimaliseren, maar ook jij als adverteerder hebt heel wat te winnen bij responsieve advertenties. 

  • Responsieve tekstadvertenties passen zich aan aan het zoekgedrag. Dit zorgt ervoor dat altijd de meest relevante en best presterende advertentie aan de gebruiker wordt getoond.
  • Responsieve tekstadvertenties zijn eenvoudiger zichtbaar op verschillende apparaten zoals smartphone, computer of tablet.
  • Het bespaart tijd in het maken van meerdere zoekadvertenties.
  • Google herkent de gebruiker en stemt de advertentie op deze gebruiker af met - in de meeste gevallen- een hogere CTR (click-through-rate).

Tips voor de beste responsieve advertenties:

Voeg zoveel mogelijk koppen en beschrijvingen toe

Je kunt 15 koppen en 4 beschrijvingen toevoegen, doe dit dan ook! Google heeft zo meer keuze en kan via machine learning meer combinaties testen.
Gebruik niet in elke kop een zoekwoord

Hoewel Google aanspoort om zoveel mogelijk zoekwoorden in je koppen te gebruiken ben je hier best voorzichtig mee. Je advertenties zouden dan wel eens heel statisch en weinig informatief kunnen worden.
Elke kop en beschrijving moet afzonderlijk zinvol zijn

Aangezien Google zelf de koppen en beschrijvingen uitkiest is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat elke combinatie van elementen potentieel een zinvolle advertentie geeft.
Breng genoeg variatie aan in je teksten

Zorg ervoor dat koppen en beschrijvingen niet teveel op elkaar lijken. Google zal je ook een waarschuwing geven als je teksten te veel overeenkomen.
Voeg een call-to-action toe

Zorg dat mensen die je advertentie te zien krijgen meteen aangestuurd worden om actie te ondernemen. Zo kun je hen aansporen meteen te bestellen, een offerte aan te vragen, contact op te nemen, etc.

Is jouw bedrijf er klaar voor?

Als voorbereiding op deze wijziging raden wij aan om ervoor te zorgen dat elke advertentiegroep in een zoekcampagne vóór 30 juni 2022 ten minste 1 responsieve zoekadvertentie bevat. Zorg ervoor dat de koppen en beschrijvingen die je toevoegt pakkend zijn en ook zoekwoorden waarop je adverteert bevatten.

Hulp nodig bij het schrijven van pakkende advertentieteksten of heb je wat wegwijs nodig in Google Ads? Wij helpen je graag op weg!

Interesse om met ons samen te werken?