Slaap op twee oren met een permanente opvolging en efficiënte ondersteuning van je website

Een goede website is geen statisch gegeven. Net zoals een auto moet ook een website regelmatig ‘op onderhoud’.  Met de regelmaat van de klok moeten er technische updates en bijsturingen doorgevoerd worden. Dat zorgt namelijk voor een betere veiligheid. Maar je hebt ook heel wat zelf in handen, waaronder de inhoudelijke aanpassingen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om telkens de correcte interne of externe link te integreren, correcte informatie op je website te zetten ... Goed onderhoud is dus een must!

Browser venster ongeven door checkboxes en een vergrootglas

De beste manier om een stabiele werking te garanderen? Een wakend oog die je website goed in de gaten houdt en bijstuurt waar nodig.  Zo kan je snel schakelen wanneer dat nodig zou zijn. Niemand kijkt ernaar uit om urenlang te wachten op een takeldienst, toch?

 

Hoe kunnen wij je website efficiënt in de gaten houden?

Doolhof met een aantal foute keuzes en de weg naar een goed werkende website

Er bestaan heel wat methoden om fouten op te sporen in je website. De meest voor de hand liggende is ze zélf opsporen, maar dat kan een tijdrovende klus en een repetitief taakje zijn. Bovendien is de kans groot dat je wel eens iets over het hoofd ziet. Verder is het zo dat je helaas niet alle fouten manueel kan opsporen. Sommige zaken zullen pas opvallen als iets écht kapot is, en dat willen we net voorkomen.

Een voorbeeld hiervan is een verbinding met een externe dienst, zoals een voorraadbeheersysteem, die af en toe hapert. Wanneer een verbinding meer dan eens faalt, is er wellicht meer aan de hand. Misschien is de verbinding niet geoptimaliseerd genoeg om steeds meer orders te behandelen? Je wilt koste wat kost vermijden dat een klant vraagt waar zijn of haar order blijft. Het angstzweet breekt je waarschijnlijk al uit bij de gedachte alleen al.

Automatiseren is dus de boodschap! We gaan even dieper in op twee mogelijke pistes: automated testing en error logging, waarbij we telkens permanente opvolging kunnen garanderen (indien gewenst). 

Een aantal groene mapjes die gemarkeerd zijn met OK, en een rood mapje dat niet OK is.

Automated testing

Gelukkig bestaat er speciale software die gemaakt is om je website op geregelde tijdstippen te testen. Dat wordt ‘automated testing’ genoemd. Hier kan je erg ver in gaan: het is bijvoorbeeld mogelijk om uitgebreide scenario’s, zoals het inloggen van gebruikers, het uitchecken bij een webshop of het invullen van formulieren, te gaan testen.

Uiterst interessant, maar dit soort software moet doorgaans wel afgestemd worden op de specifieke werking van je website, zodat de juiste zaken getest kunnen worden. Dat maatwerk zorgt er dan ook voor dat het om een investering gaat. Het is aan jou om na te gaan of die investering opweegt tegen de mogelijke rampscenario’s. Bij 3sign zetten we daar uiteraard ook op in, voornamelijk bij webshops. Maar daar gaan we later dieper op in!

Error logging

Er is echter een eenvoudigere (en dus budgetvriendelijkere) methode om al een flinke pak fouten op te sporen zonder te moeten overgaan tot automated testing: de ingebouwde ‘error logging’ van Drupal. Deze ‘error log’ wordt automatisch aangevuld met allerhande fouten en onregelmatigheden die opduiken in je website.

Support agent met op de achtergrond een browservenster en tandwielen.

Permanente opvolging door ons supportteam

We hebben ervoor gezorgd dat alle mogelijke problemen die door Drupal opgemerkt worden automatisch toegevoegd worden aan onze support desk. De rapportage van Drupal is namelijk zeer gedetailleerd, wat uiteraard zijn voordelen heeft, maar de opvolging ervan wel bemoeilijkt. Zo komt één enkele fout vaak meerdere keren voor in de error log. Stel, een link op je website werkt niet, dan zal er hier telkens een gebruiker (of zoekmachine) de link tracht te openen een melding van gemaakt worden. Hierdoor loop je al snel het gevaar dat je het bos niet meer door de bomen ziet. Om dit op te lossen hebben we een platform gebouwd dat alle meldingen automatisch verzamelt, groepeert én filtert, waardoor enkel de relevante zaken in onze support desk terechtkomen. Bekijk het als een krachtige monitoring van je website, waardoor we niet alleen sneller maar ook accurater onderhoud kunnen doen.

Schematische weergave van de stappen bij automatische support opvolging: Drupal log > 3sign automatische filtering > Opvolging door het team

Klinkt dat als muziek in de oren? Wel, 3sign klanten kunnen snel en eenvoudig aangesloten worden op dit platform, waarna wij de verdere opvolging voor onze rekening nemen. Je hoeft hier trouwens géén abonnement voor te nemen. We rekenen enkel de geleverde prestaties aan. Je krijgt dus niet alleen een factuur, maar ook een overzicht van de geleverde prestaties. Kleinere zaken voeren we gewoon uit, grotere zaken leggen we eerst voor. Eenmaal we jouw toestemming hebben, gaan we ook hiermee aan de slag. Op die manier kunnen we een perfecte werking van je website garanderen.

6 redenen om JA te zeggen tegen permanente opvolging

Snelle opstart

Alle 3sign klanten kunnen genieten van automatisch onderhoud zonder hiervoor een grote investering te moeten doen.
Verbeterde gebruikerservaring

Fouten kunnen gedetecteerd én opgelost worden vóór deze een grote impact hebben op de gebruikerservaring.
Gedetailleerde rapportage

Je hoeft fouten die automatisch gedetecteerd worden niet meer te omschrijven; ons platform bezorgt ons automatisch de nodige informatie.
Preventief onderhoud

Ook bij complexe applicaties kunnen fouten die zich zelden voordoen, en dus moeilijk te testen zijn, opgemerkt én opgelost worden.
Voorkom problemen

Door snel kleine onregelmatigheden op te merken kunnen grotere problemen vermeden worden.
Grote tijdswinst

De geautomatiseerde workflow bespaart zowel jou als ons veel tijd. Een win-winsituatie dus!

Heb je nog vragen over de permanente opvolging? Heb je interesse om je aan te sluiten? Laat het ons weten en we helpen je graag verder!

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over de nieuwste Drupal updates, tips and tricks om je website te optimaliseren of een kijkje bij ons achter de schermen, direct in je inbox!

Interesse om met ons samen te werken?