Leer je bezoekers nog beter kennen met Google Analytics 4

Met Google Analytics 4 (GA4) heeft Google intussen al een aantal maanden een grote update doorgevoerd in de manier waarop je de activiteit van je online bezoekers kan analyseren. Voorlopig werkt de huidige versie Universal Analytics (UA) ook nog, maar die zal in de toekomst volledig worden vervangen door GA4. Om je hierop voor te bereiden geven we in deze blog wat extra uitleg over hoe je met Google Analytics 4 aan de slag kan en wat de grootste veranderingen zijn.

Graphic Google analytics 4

Update! Universal Analytics verwerkt vanaf 1 juli 2023 geen nieuwe gegevens meer in standaardproperty's. Tref nu voorbereidingen door een Google Analytics 4-property in te stellen en daarnaar over te schakelen.

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics is een gratis dienst van Google om statistieken en gegevens van je website te verzamelen en op een eenvoudige manier weer te geven. Op deze manier krijg je als beheerder inzicht in hoe je website presteert en hoe bezoekers doorheen je website surfen. Zo doe je dus kennis op over de voorkeuren van je (potentiële) klanten waar jij dan weer handig op kunt inspelen.

Misschien heb je deze pop-up al gezien in je Google Analytics account:

Screenshot Google Analytics 4 pop-up

Google Analytics 4 vs. Universal Analytics

Van users & sessions naar het event-driven data model

Het belangrijkste verschil bij GA4 is dat de analyse volledig gebaseerd is op ‘gebeurtenissen’ op je site of mobiele applicatie. Het is dus een event-driven model dat in tegenstelling tot UA sessies en paginaweergaven loskoppelt. GA4 focust op een reeks gebeurtenissen zoals inzendingen van formulieren, hoe ver een bezoeker omlaag scrolt, het aantal keer dat een knop wordt aangeklikt etc. Hierdoor komt de nadruk meer te liggen op de kwaliteit van bezoeken en interacties.

Het tracken van meer diepgaande interacties en gebeurtenissen gebeurde eerst via Google Tag Manager (GTM). Maar GA4 voorziet standaard gebeurtenis-metingen zonder dat er extra GTM configuratie nodig is, zoals downloads, scrolldiepte-meting, video engagement, de onsite-zoekopdrachten en uitgaande klikken

Hieronder vind je een overzicht van de andere belangrijke veranderingen binnen GA4:

Je app- en websitedata bij elkaar

Google Analytics 4 is in staat om de verkregen data van zowel je website als andere mobiele apps te combineren tot één geheel. Je hoeft dit dus niet meer zelf handmatig te doen. Zo krijg je eenvoudig een meer volledig beeld van je bezoekers en gebruikers.
Vereenvoudigd beheer van doelgroepen

Deze nieuwe versie van Analytics is ‘slim’ en kan meteen bepaalde doelgroepen onderscheiden. Daarnaast is het natuurlijk nog steeds mogelijk om zelf custom-made doelgroepen te creëren.
Engaged sessions vervangt de bounce rate

UA gebruikt de zogenaamde 'bounce rate' als maatstaf voor de kwaliteit van je pagina’s. Deze berekening wordt gemaakt op basis van het aantal bezoekers dat op je pagina landt om daarna de pagina meteen weer te verlaten. In GA4 wordt de bounce rate vervangen door het meten van de ‘betrokkenheid’ van bezoekers. Dit betekent dat gebruikers die slechts 1 pagina van je site bezoeken niet langer als negatief gezien worden, zolang deze maar genoeg betrokkenheid hebben getoond op die ene pagina.
Optimaal gebruik van machine-learning

Google belooft meer doorgedreven inzichten door de optimalisatie van hun machine learning. Google Analytics 4 is namelijk in staat om naast het geven van historische inzichten ook voorspellend te werken. Zo kan jij korter op de bal spelen in marketing en communicatie.
Kwaliteit boven kwantiteit in rapportage

UA heeft zo’n 150 rapporten waarbinnen je in de linker zijbalk kunt navigeren, voor GA4 werd dit teruggebracht naar een 30-tal. In de nieuwe versie krijg je dus een beperkt aantal overzichtsrapporten die je lichtjes kunt aanpassen via de knop ‘rapport aanpassen’. Wil je toch een meer gedetailleerd rapport aanmaken? Dan is er nu de tool ‘analyse’.
Betere analyse mogelijkheden

In de ‘analyse hub’ kun je alle inzichten en statistieken met elkaar in verband brengen, doelgroepen bepalen, gegevens filteren en nog veel meer. Dit vervangt de uitgebreide rapporten van UA, en is veel flexibeler in gebruik.
Meer gericht op privacy

GA4 heeft veel nieuwe instellingen om de privacy van de eindgebruiker beter te beschermen. Zo is er een optie om te voorkomen dat je nieuwe GA4 property per ongeluk advertentiecookies plaatst en worden IP-adressen standaard geanonimiseerd.

Tijd om aan de slag te gaan!

Wij adviseren om nu alvast een GA4 property aan te maken. Deze kan perfect naast je bestaande UA-property bestaan (binnen dezelfde Google Analytics account). Zo anticipeer je op één van de grootste nadelen die inherent zijn aan Google Analytics: je kan geen data uit het verleden (voor je gebruik maakte van Google Analytics 4) verwerken. Door zo snel mogelijk te starten met de dual tracking, en dus beide systemen simultaan te gebruiken, blijf je de toegang behouden tot je historische UA data en kan je ook alvast data beginnen verzamelen in GA4.

Hoe sneller je kennismaakt met de ins- en outs van GA4, hoe beter je bent voorbereid op het moment waarop UA definitief verdwijnt.

Tip: gebruik Google Tag Manager

Misschien gebruik je Google Tag Manager al. Super, je GA4 setup zal op rolletjes verlopen! Gebruik je nog geen Google Tag Manager? Geen probleem. Je kunt je GA4 setup ook zonder beginnen, het zal alleen wat meer tijd en energie vragen.

Daarnaast is GTM ook erg handig in het opsporen van bugs in je GA4 setup.

 

Hulp nodig bij het opzetten van een Google Analytics 4 property? Neem dan zeker contact met ons op, we helpen je graag verder. 

CAPTCHA

Interesse om met ons samen te werken?