Ik wil op één staan in Google!

De opstart van een web-project begint altijd met een verkennend gesprek waarbij ik informeer naar de wensen van de klant. De wens om op één te staan in Google komt hier steevast aan bod. In deze blogpost geef ik wat toelichting bij deze wens en over de werking van zoekmachines in het algemeen.

Voor alle duidelijkheid: deze blogpost gaat niet over betaalde zoekresultaten (SEA), daar betaal je om te scoren op een bepaald zoekwoord. Deze resultaten vind je in Google boven en rechts van de organische zoekresultaten. Hierover vertellen we u later graag meer.

Screenshot Google zoekresultaten. De betaalde zoekresultaten staan in het geel aangegeven.

De zoekresultaten binnen de stippellijn zijn betaalde zoekresultaten en dus advertenties.

Uiteraard wil iedereen dat zijn site het goed doet in zoekmachines. Er zijn wel twee zaken die ik even wil aanhalen alvorens we verder gaan:

  • Google is niet de enige zoekmachine, maar heeft in België een marktaandeel van meer dan 97%. Wat goed is voor Google is meestal ook goed voor de andere zoekmachines. Hetgeen we in dit artikel bespreken, kan je dus doorgaans ook toepassen op andere zoekmachines zoals Bing, Yahoo,...
  • We zullen het hebben over uw site en vooral over wat er al dan niet op staat. Ook de klant zelf, mits hij in staat is om zelf de inhoud van zijn website te beheren, speelt hier een belangrijke rol.

Met andere woorden: opletten geblazen!

Zoekmachines willen relevante resultaten

Als u een zoekactie uitvoert op uw favoriete zoekmachine, dan wilt u zo snel mogelijk een relevant resultaat. De geniën achter de vele zoekmachines doen al het mogelijke om u dat te geven. Dit impliceert meteen ook dat ze er veel belang bij hebben om alle vormen van manipulatie uit te sluiten. Ik wil niet beweren dat het onmogelijk is om zoekmachines te manipuleren, maar het is zeker en vast niet de bedoeling. Het kan werken (meestal mits een enorme investering) maar het zal zeker tijdelijk zijn.

Wij doen in alle geval niet aan manipulatie en wensen volledig in te zetten op een site die de juiste informatie biedt. Inhoudelijk en technisch goed opgebouwd en liefst ook up-to-date. Dat laatste is erg belangrijk.

Google zoekresultaten voor "do a barrel roll"

Met wat wil u precies op één staan?

Het is intussen reeds duidelijk dat iedereen op één wil staan. Er zijn echter geen eersten zolang er geen zoekactie uitgevoerd is; de startpagina van elke zoekmachine die ik ken is immers leeg.

We moeten er dus eerst achter komen wat mensen opzoeken en bij welke specifieke zoekopdrachten uw site op één zou moeten komen staan. Eigenlijk is het niet zo moeilijk om op de eerste plaats te staan. Als u zoekt op ‘website bouwen dries van giel eeklo’ dan staat onze site (3sign.com) op de eerste, tweede en derde plaats. Een prachtige score, al lijkt het me erg onwaarschijnlijk dat iemand deze zoekactie zal uitvoeren zonder dat hij al van plan was om ons te contacteren.

Het is logisch dat wij als website professionals op de eerste plaats willen staan als men naar ‘website’ zoekt. Ik zal het maar meteen zeggen: dat is onmogelijk. Het toeval wil dat ‘website’ in veel talen hetzelfde geschreven wordt en zowat alles wat te vinden is op het internet voldoet aan de omschrijving ‘website’.

Eén van de eerste zaken die we dus willen nagaan, zijn de zoekwoorden waarbinnen we de score het beste kunnen optimaliseren.

Zoekmachines zijn heel erg slim

Om u relevante zoekresultaten voor te schotelen, houden zoekmachines rekening met veel factoren. Wellicht met veel meer dan u denkt. Doe de test en geef eens gelijktijdig exact hetzelfde zoekwoord in op 2 verschillende toestellen. Het resultaat zal zelden identiek zijn. De reden hiervoor is dat alle grote zoekmachines rekening houden met de context van uw zoekactie.

Locatie

Vele zoekmachines houden rekening met uw huidige locatie. Op uw smartphone weten ze deze vaak tot op enkele meters na, op uw desktop zal uw locatie mogelijk minder nauwkeurig zijn. Zoek gerust eens naar ‘bioscoop’ u zal gegarandeerd een lijst van bioscopen in uw buurt voorgeschoteld krijgen, inclusief de eerst volgende filmvoorstellingen en uren waarop deze spelen.

Geschiedenis

Het is mogelijk om uw zoekgeschiedenis uit te schakelen maar de meeste mensen doen dat niet. Als u een zoekactie herhaalt, zal Google de resultaten waar u voorheen op klikte meer naar boven zetten. Maar het gaat verder dan dat. Zoekmachines zullen u bij een volgende zoekactie ook meer resultaten tonen die lijken op wat u eerder interessant vond.

Indien u er bijvoorbeeld van overtuigd bent dat het instorten van de WTC-torens opgezet is door de Amerikaanse regering en u daarover al wekenlang informatie opzoekt, zal een zoekactie naar ‘WTC’ u vooral resultaten voorschotelen die aansluiten bij uw gedachtegoed. Dit wordt trouwens de ‘The Filter Bubble’ genoemd.

Zoekacties uitvoeren zonder 'The Filter Bubble' is eenvoudig. Plaats uw browser gewoon even in 'incognitomodus' (privé browsen). Het loont de moeite om eens een paar zoekacties te doen naar uw eigen bedrijf, met en zonder 'Filter Bubble'.

Taal en semantiek

U vindt het wellicht logisch en vooral handig dat uw zoekmachine resulaten geeft in dezelfde taal als uw zoekactie. Dat is uiteraard handig maar impliceert (alweer) dat er een grote ‘filter’ staat op uw zoekresultaten. Het woord ‘badpak’ levert in het Nederlands totaal andere resultaten op als exact dezelfde zoekactie in het Arabisch (ملابس السباحة).

Vrouw in burkini

A chain of events

Wellicht was u al tot de conclusie gekomen dat er behoorlijk wat aspecten zijn die bepalen of uw site al dan niet succesvol is in zoekmachines. Enkele daarvan hebben wat meer invloed dan de andere. De zaken waar we zelf iets aan kunnen doen, zijn uiteraard interessant in het kader van deze blogpost. Ik bespreek hieronder een paar aspecten die cruciaal zijn voor een goede score. We kunnen niet alles bespreken aangezien deze post dan de lengte van het Oude Testament zou overtreffen.

Verder is het interessant om te weten dat zoekmachines zo goed als nooit informatie vrij geven over de werking van hun zoekalgoritme. Dit doen ze om hun kostbare product te beschermen maar ook om manipulatie te voorkomen.

Technische aspecten

Vooreerst moet de zoekmachine in staat zijn om uw site goed te indexeren (oftewel doorzoeken). Als het doorzoeken van uw site niet lukt, is een goed zoekresultaat hoe dan ook een utopie. U zal dus nooit gevonden worden als u de inhoud van uw site afschermt of woorden verwerkt in een afbeelding. Zoekmachines zijn immers (nog) niet in staat om afbeeldingen te ‘lezen’.

Verder is het belangrijk dat er een uniek adres is voor belangrijke inhoud. Bij informatie die geopend wordt in pop-up venster is dit vaak niet het geval. Dan is het voor een zoekmachine onmogelijk om een rechtstreekse link te geven naar de bewuste informatie. Gebruik dus nooit pop-up vensters voor belangrijke informatie (bv. extra informatie over een product op een webshop).

Populariteit

De populariteit van uw website of een specifieke pagina ervan heeft een erg grote invloed op uw score in zoekmachines. Deze wordt voornamelijk (maar niet uitsluitend) gemeten door het aantal andere websites dat naar uw pagina linkt. Als een belangrijke site (bijvoorbeeld een grote nieuwssite) naar uw site linkt heeft dit een veel grotere invloed dan wanneer deze link van een onbekende website komt.

De manier waarop een site linkt naar uw website wordt ook in rekening gebracht. De tekst waarop de link staat wordt aanzien als een ‘keyword’. Plaats uw link dus niet op ‘klik hier’ maar gebruik een beschrijvende zin of woord (bijvoorbeeld: ‘Een goed artikel over PageRank’).

Het belang van dit laatste wordt goed geïllustreerd door de zogenaamde ‘Googlebom’. Als voldoende websites naar een bepaald artikel linken en daarbij hetzelfde keyword gebruiken, kan je zoekmachines misleiden. Een bekend voorbeeld dateert uit 2004 waarbij een zoekactie naar ‘miserable failure’ u doorverwees naar de website van de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush. Dit is trouwens meteen één van de situaties waar Google manueel ingreep in de zoekresultaten. Dit doet Google erg zelden en wanneer het gebeurt, is het om opzettelijk misbruik stop te zetten.

Googlebom voorbeeld "miserable failure"

Gelijkaardige technieken worden gebruikt om zoekmachines te misleiden en uw site kunstmatig beter te doen scoren. Vaak wordt dit gerealiseerd door het opzetten van allerhande pagina’s en websites die linken naar elkaar en de website die beter moeten scoren. De naam hiervoor is een ‘linkfarm’. Indien deze praktijken opgemerkt worden door de zoekmachines wordt de site waarvoor de ‘valse’ links dienen doorgaans uit de index geschrapt en is hij dus niet meer terug te vinden in de zoekresultaten. Wij houden ons hier dan ook niet mee bezig.

Inhoud, inhoud, inhoud

De inhoud van uw website is het allerbelangrijkste. Niet enkel voor zoekmachines, maar ook voor uw bezoekers. Wat goed is voor uw bezoekers is steevast ook goed voor uw zoekresultaat.

Houd uw website up-to-date: een website waar nooit nieuwe informatie op komt zal altijd slechter scoren.

Uiteraard is het belangrijk om de woorden waarop u gevonden wil worden op te nemen in uw teksten, titels enzovoort. Het zal u intussen niet meer verbazen dat een zoekmachine rekening houdt met hoe vaak bepaalde woorden voorkomen, of ze in het vet staan of niet, of ze deel uitmaken van een opsomming… maar evengoed zal deze detecteren of u een ‘deftige’ tekst schrijft of domweg een pak woorden herhaalt om de boel te belazeren. De tijd waarin wat extra witte tekst op een witte achtergrond geplaatst werd om daarmee nog net iets beter te scoren is (gelukkig) definitief achter de rug.

Bij het schrijven van een goede tekst voor het internet gelden min of meer dezelfde regels als bij de krant: zorg voor een pakkende titel, korte inleiding en een duidelijke indeling (met tussentitels) van uw artikel. Zet belangrijke elementen in het vet en plaats opsommingen in overzichtelijke lijstjes.

Vermijd het overnemen van teksten. Het klinkt verleidelijk om uw site op te vullen met teksten die u aangeleverd kreeg van uw leverancier maar het is geen goed idee. Zorg voor originele, unieke teksten. Dit geldt trouwens ook voor teksten binnen uw eigen site. Over het algemeen geldt dus dat u best geen enkele inhoud dubbel plaatst. Het opzettelijk en meervoudig kopiëren van inhoud heeft een nefaste invloed op uw zoekresultaat en wordt beschouwd als spam.

Zetten jullie keywords in de metatags?

Heeft u overigens opgemerkt dat ik in deze blogpost nog niet sprak over keyword tags? Ik was het niet vergeten hoor. Het is gewoon niet echt relevant.

Ik zal even verduidelijken waarover het precies gaat: los van wat de bezoeker kan lezen op uw site, kan u ook ‘in de code’ op de achtergrond informatie meegeven. In sommige gevallen is deze informatie bedoeld voor de zoekmachines, in andere gevallen voor de bezoeker. Alle zoekmachines zullen deze informatie hoe dan ook indexeren en gebruiken voor het genereren van zoekresultaten.

Zo is er ook een meta-tag voor keywords. Hierin kan de maker van de website zelf meegeven welke keywords belangrijk zijn voor de website. Aangezien hier snel en veel misbruik van gemaakt wordt, zullen zoekmachines deze bijna volledig negeren en zelf keywords samenstellen aan de hand van wat ze op uw site terugvinden.

Er zijn wel andere tags die structuur aanbrengen in uw teksten (aanduiden van titels, paragrafen,...). Een goed CMS systeem zal u daarbij ondersteunen en bepaalde zaken automatisch voor u regelen.

Conclusie

Zoekmachines doen er alles aan om de gebruiker goed te bedienen. Een goed gebouwde website met interessante inhoud is hierbij erg belangrijk. Een heleboel factoren worden door de zoekmachines meegenomen bij het beoordelen van uw site en de inhoud ervan.

Een website die goed scoort bouw je niet op één dag. Focus u sterk op de gebruiker van uw website. Wat goed is voor hem, is ook goed voor de zoekmachines. Zoek uit waar de bezoekers van uw site naar op zoek zijn en maak hiervoor uitgebreid gebruik van statistieken. Wij gebruiken Google Analytics, wat we standaard installeren bij elke website die we bouwen.

Goede websitebouwers zullen u niet aan uw lot overlaten en de nodige opvolging doen. Het technische aspect laat u dus meestal best volledig over aan hen.

Interesse om met ons samen te werken?