Eerste hulp bij content invulling

Je hebt het design voor je website goedgekeurd, onze developers zijn volop bezig om de site te realiseren! Maar hoe mooi je nieuwe website ook zal zijn, inhoudelijk staat hij wel nog niet op punt.

Aan jou om je spiksplinternieuwe website met fantastische content te vullen. Hoe pak je dat aan? Waar moet je allemaal aan denken? Wij helpen je op weg en staan ook klaar om je te assisteren waar nodig.

Cartoon van een computerscherm met een pen ervoor

Wanneer kan ik beginnen met invullen?

Je veronderstelt misschien dat je pas inhoudelijk kan starten wanneer je website volledig af is, maar dit is zeker niet het geval! De invulling kan al opgestart worden tijdens de ontwikkelingsfase. Dit heeft zelfs een voordeel: de testfase kan zo hand in hand gaan met het invullen van de website. Dit is handig om eventuele problemen vroegtijdig op te kunnen merken. In de meeste gevallen kunnen we de ontwikkeling zelfs ook afstemmen op de invulling. Zijn er zaken die veel tijd in beslag nemen om uit te schrijven? Dan zorgen we in de mate van het mogelijke dat dit deel als eerste ontwikkeld wordt!

Waar moet ik aan denken?

URL’s

Wanneer je oude website goed presteert op Google en andere zoekmachines, kan het een klap zijn wanneer je gloednieuwe site opeens mindere resultaten behaalt. Dit komt doordat zoekmachines even de tijd nodig hebben om je nieuwe website te herkennen en beoordelen. Wij kunnen ze daar een handje bij helpen door redirects toe te voegen aan je nieuwe site. Deze redirects zorgen ervoor dat de url’s van je oude website worden doorgelinkt naar je nieuwe website. Zo kan ook niemand per ongeluk op een oude url terechtkomen die niet meer werkt en bied je je bezoekers een naadloze ervaring.

Ter voorbereiding op het aanmaken van deze redirects exporteren we de belangrijkste url’s van je oude website op basis van beschikbare statistieken of ervaring. We matchen deze dan met een pagina op je nieuwe website.

Content

Dit aspect is waarschijnlijk één van de eerste zaken waar je aan denktwanneer het gaat over de invulling van je nieuwe website: wat moet er inhoudelijk op mijn nieuwe website staan? Welke pagina heeft nieuwe teksten nodig, welke pagina’s hebben een aanpassing nodig van reeds bestaande content? Is er tekst die integraal kan overgenomen worden, of heeft die hier en daar nog optimalisatie nodig?

Om al deze vragen te kunnen beantwoorden evalueren we de content op de huidige website, samen met andere content die voorhanden is (folders, presentaties, etc.) Deze inhoud leggen we naast de indeling van de website om zo te kunnen bekijken wat er precies moet gebeuren. Moeten er veel zaken (her)schreven worden? Dan schakelen we de hulp in van onze vaste copywriters. Zij zullen je teksten tip top in orde maken voor het beoogde publiek.

Inhoud invoeren

Tijdens het invullen van de website zorgen we ervoor dat we beschikbaar zijn om de klant bij te staan zodat dit vlot kan verlopen. Indien nodig geven we voorbeelden of kunnen bepaalde taken samen uitgevoerd worden tijdens een (online)meeting. De website kan volledig ingevuld worden op de staging-versie. In sommige gevallen voorzien we een aparte live-versie voor de invulling, zodat deze los staat van de verdere ontwikkeling op de staging-versie.

De verschillende beheerders van de website kunnen tegelijk werken aan de invulling van de website. Indien noodzakelijk kan hiervoor een migratieplan worden opgesteld in overleg met de klant.

Beeldmateriaal

Een mooi webdesign komt volledig tot zijn recht wanneer er ook mooie foto’s gebruikt worden. Deze verzamel je best vooraf. Je hebt waarschijnlijk reeds beeldmateriaal dat gebruikt werd op de vorige site, maar het zou weleens kunnen dat de vereisten van de nieuwe site een pak hoger liggen (qua omvang en kwaliteit). Wanneer we beeldmateriaal gaan kiezen staan ons dus een paar dingen te doen:

01
Bestaand beeldmateriaal beoordelen
Welk beeldmateriaal is er al voorhanden? Is de kwaliteit goed genoeg om op de nieuwe site tot zijn recht te komen?
02
Beeldmateriaal optimaliseren
We gebruiken bestaand beeldmateriaal maar zorgen ervoor dat dit aangepast wordt aan de hogere standaard. We kijken hierbij naar onder andere formaat, type en kleurcorrectie.
03
Nieuw beeldmateriaal voorzien
Soms hebben we voor een bepaald onderdeel van de site nog geen beeldmateriaal, of is het van onvoldoende kwaliteit. In dat geval moeten nieuwe foto’s gemaakt worden. Hiervoor komen we graag eens bij je langs.
04
Beeldmateriaal voorbereiden
Je foto's zijn gemaakt. Nu moeten we er nog voor zorgen dat ze op de juiste plek op de website terecht komen en dat ze op de juiste manier weergegeven worden.

Prioriteiten stellen

Zoals je hebt kunnen lezen komt er nogal wat kijken bij het invullen van een website. Het is dan ook belangrijk om prioriteiten te stellen.We merken op dat er steeds minder gekozen wordt voor het scenario waarbij alle inhoud moet worden overgezet, er is zelden nood aan een archief van gedateerde content.

In plaats daarvan stellen we dus prioriteiten en maken we samen een plan van aanpak. We zorgen er samen voor dat je het overzicht bewaart en duidelijk weet welke to do’s er eerst afgehandeld moeten worden. Heb je nog wat meer hulp nodig? Dan volgen we het volledige proces samen met jou verder op. We bespreken in dat geval tijdens extra meetings wat er gedaan moet worden en of je onderweg moeilijkheden bent tegengekomen.

Automatische of manuele migratie?

Wanneer je de inhoud van je oude website naar de nieuwe website wil overzetten heb je 2 opties: automatische of manuele migratie van de content. Elk heeft zijn voor- en nadelen die we hieronder even verklaren.

Automatische migraties

Er kan geopteerd worden om (een deel van) de inhoud uit een vorig platform te hergebruiken via migratie op maat. Dit wordt vaak gedaan voor nieuws, producten, gebruikers...

Deze migraties worden ontwikkeld op een lokale ontwikkelomgeving. Na afronding wordt de migratie doorgevoerd naar de staging website, zodat de inhoud daar beschikbaar wordt. In de staging omgeving kan je als klant nakijken of de content succesvol is overgezet. Indien er nog fouten zijn, dan verwijderen we de gemigreerde inhoud, werken de migratie bij en voeren deze opnieuw uit. Dit type migratie lijkt aanlokkelijk omdat het betekent dat je minder manueel over moet zetten. Een automatische migratie opzetten betekent echter ook veel werk. Daarom adviseren wij meestal aan onze klanten om pas aan een automatische migratie te denken vanaf ongeveer 100 stuks content (zoals nieuwsberichten, producten…).

Manuele migraties

Voor sommige websites zal een automatische migratie niet rendabel zijn. De inhoud van de oude website zal dan handmatig overgezet worden. Het overzetten van inhoud uit een ander platform of vorige website kan gedaan worden door de klant zelf, of door medewerkers van 3sign. Naast inhoud overzetten helpen wij ook graag met de optimalisatie van beeldmateriaal en bekijken we graag de bestaande teksten, waar nodig met behulp van een externe copywriter.

Wat kunnen wij bieden?

Plan van aanpak

Wij helpen met het opstellen van de juiste to do’s op de juiste termijn, dit plan kan dan uitgevoerd worden door de klant zelf.
Algemene opvolging content input

Heb je iets meer begeleiding nodig? Door middel van meetings assisteren we je om de input van content op te volgen en bieden we hulp bij vragen.
Redirect plan opstellen.

We zetten de belangrijkste URL’s van de vorige website naast de nieuwe website en bepalen welke redirects ingesteld moeten worden.
Optimalisatie van beeldmateriaal.

We zorgen dat bestaande of nieuwe foto’s mooi bij de website passen en het optimale type en formaat hebben.
Nieuw beeldmateriaal maken.

Te weinig of geen foto’s om je bedrijf mooi in de kijker te zetten? Wij komen langs om kwalitatieve foto’s te maken die perfect in je website zullen passen.
Content (her)schrijven.

We evalueren de content op de huidige website en schakelen de hulp in van onze vaste copywriters. Zij zullen je teksten helemaal in orde zetten voor het beoogde publiek.
Automatische migraties.

Is er veel content over te zetten? Onze developers gaan aan de slag om een automatische migratie te schrijven. Zo kan je een repetitieve taak vermijden.
Manuele migratie en website invulling.

Is het overzetten van info en invullen van je website een te grote opdracht voor jou en je team? We helpen je graag waar we kunnen om deze taak lichter te maken.

Interesse om met ons samen te werken?