DNS Belgium en FOD Economie voeren strijd tegen frauduleuze websites op.

Goed nieuws: DNS Belgium en de FOD Economie slaan de handen in elkaar in de strijd tegen frauduleuze websites. Vanaf 1 december kunnen deze websites binnen één dag geschorst worden. Zo kunnen consumenten nog geruster surfen en shoppen op .be-websites.

Crimineel vist op een GSM

Phishing is een populaire vorm van internetfraude. Mensen worden nietsvermoedend naar een valse website gelokt die een kopie is van de echte website. Wanneer ze daar inloggen of een betaling uitvoeren, kunnen oplichters hun inlognaam, wachtwoord of kredietkaartgegevens ontfutselen.

Phishing sites worden nu sneller geblokkeerd

Om dergelijke phishing-sites en andere frauduleuze webshops uit te schakelen, geeft de FOD Economie aan DNS Belgium de mogelijkheid om deze .be-domeinnamen makkelijker te blokkeren. DNS Belgium (voorheen bekend als dns.be), is een non-profitorganisatie verantwoordelijk voor het beheer van de toplevel domeinen .be (en de nieuwe extensies .vlaanderen en .brussels).

Phishing mail ING

Dit is een voorbeeld van een phishing mail die ik onlangs ontving. De afzender doet zich voor als de bank ING.

In het verleden bleven deze websites door een omslachtige procedure vaak buiten schot. De FOD Economie had immers een verzoek van het parket nodig om een blokkering aan te vragen bij DNS. Bovendien kon er niets ondernomen worden tegen frauduleuze websites met correcte identificatiegegevens (identificatiegegevens waarvan niet bewezen kon worden dat ze vals zijn).

In totaal gaat het om enkele honderden websites per jaar. De domeinnaamhouder heeft na de schorsing van zijn website twee weken de tijd om te reageren. Na zes maanden zal de geblokkeerde website vervallen.

Wil je meer weten?

Neem eens een kijkje op de site van safeonweb.be. Je vindt er ondermeer getuigenissen over phishing, een phishing test en veel tips om veiliger te surfen op het internet.

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang informatie over de nieuwste Drupal updates, tips and tricks om je website te optimaliseren of een kijkje bij ons achter de schermen, direct in je inbox!

Interesse om met ons samen te werken?