Dit waren de Drupal Dev Days van 2022!

De Drupal Dev Days 2022 in Gent waren een gigantisch succes! Vijf dagen boordevol interessante talks, uitwisseling van ideeën met mede developers en natuurlijk ook de nodige ontspanning! Lees hieronder hoe wij deze dagen hebben ervaren.

Groepsfoto Drupal Dev Days 2022

Een thuiswedstrijd voor 3sign

Waar we de voorbije jaren met het team naar andere oorden trokken voor de Drupal Dev Days, konden we dit jaar een thuismatch spelen in ons geliefde Gent. Voor ons was deze bestemming misschien niet zo exotisch maar wel lekker praktisch ;). Daarbij was het ook een mooie opportuniteit om binnen de Drupal Community met gepaste trots uit te pakken met onze stad.

Boeiende activiteiten in onze uitvalsbasis Gent

Netwerking in Ray.Gent

De Drupal Dev Days worden georganiseerd door Drupal User Group België, afgekort als DUG be. Deze ploeg vrijwilligers is niet aan zijn proefstuk toe. In 2011 vonden de Dev Days als eens plaats in België (Brussel) en in de tussentijd werden ook diverse Drupal Camps georganiseerd.

De organisatie heeft kosten noch moeite gespaard om het internationale publiek kennis te laten maken met deze prachtige stad. Eén van de activiteiten trok in alle creativiteit de aandacht van zowel de deelnemers als van de Stad Gent zelf.

Het Gravensteen is een blikvanger in Gent en bijzonder geliefd bij toeristen. De organisatie had daarom gehoopt om één van de avondactiviteiten te laten doorgaan in de Ridderzaal van het kasteel. Een leuke avond met een hapje, een drankje én live muziek, daar kan niemand tegen zijn. De uitbaters van het Gravensteen lieten echter weten dat de strikte geluidslimiet van 80db het onmogelijk maakt om een live optreden te organiseren…

silent disco concert door Radio Spandex
Silent Disco in het Gravensteen

De vrijwilligers lieten zich hier niet door ontmoedigen en huurde een honderdtal headsets zodat het optreden ondanks de strikte beperkingen toch kon doorgaan. Een tweede hindernis drong zich echter meteen op: de historische vloer is beschermd en mag op geen enkele manier beschadigd worden (door bijvoorbeeld te morsen met een drankje). Ook dit probleem werd handig opgelost door een tapijt te bestellen waarmee de gehele vloer bedekt kon worden.

3Sign helpt een handje

Drupal Dev Days badges voor deelnemers

Zoals je ook in deze blogpost kon lezen was Dries zeer actief betrokken bij de organisatie van dit evenement. De volledige organisatie is een team van vrijwilligers, waarbij Dries met plezier alle grafische aspecten op zich nam.

Sponsor award

De hoofdsponsors van de Dev Days ontvangen een award om hen te bedanken voor hun bijdrage. Doorgaans is dit het type award dat je ook zal krijgen bij een lokale quiz of de betere bingoavond.

Sponsor awards Drupal Dev Days 2022
Dries Van Giel en Nick Veenhof met de Sponsor awards

Wij vonden dat het tijd was om deze traditie te doorbreken en een meer tijdloze award te creëren ter bedanking van de gulle sponsors. Dries ging aan de slag met Illustrator, lasercutters en een afkortzaag. Het resultaat was een award in Cortenstaal die bijzonder in de smaak viel. Hopelijk leverde deze award niet al te veel problemen op in de luchthaven :)

Wat onze developers ervan vonden

Natuurlijk waren onze eigen developers ook aanwezig. Zij woonden verschillende talks bij, verbroederden met hun collega Drupal developers en genoten van de diverse warme maaltijden.

Jarne, Dieter en Stijn van 3sign

Stijn (back-end developer, technical lead)

“Het was vooral leuk dat er na 3 jaar nog eens een in-person event plaatsvond, zodat we iedereen nog eens konden terugzien om bij te praten. Verder hebben we een hoop inspiratie en motivatie opgedaan om nieuwe dingen uit te zoeken en onze workflow en websites verder te optimaliseren.”

Jarne (front-end developer)

Interessante talk - Building Google like search experiences without busting the bank

“De talk zette aan om even na te denken over de search experiences die we bouwen. Ondertussen zijn users een bepaalde norm van “zoeken op het internet” gewoon geworden. De meest basic Drupal search setup voldoet hier zeker niet meer aan. De talk bracht enkele simpele uitbreidingen aan die je search setups naar een hoger niveau tillen. Enkele interessante voorbeelden: een menu item met de meest gezochte termen, media opnemen in je resultaten of aparte display modes voor een event die meteen de nodige informatie voorzien zodat je niet hoeft door te klikken naar de detailpagina.”

Dieter (front-end developer)

Interessante talk - Enhancing Drupal’s media library

“Drupal events zijn steeds een interessant moment om onze eigen werking af te toetsen aan andere developers en/of bedrijven. Tot ons groot genoegen kregen we de bevestiging dat we zelfs met de belangrijkste bedrijven mee zijn! Toch blijven we natuurlijk altijd op zoek naar verbeteringen. Mijn aandacht ging vooral uit naar de user experience voor moderators en content managers van de website. Drupal wordt vaak verweten wat minder gebruiksvriendelijk te zijn, toch wordt hier de laatste jaren steeds meer aandacht aan gegeven. Één sessie die hierbij in het oog sprong was de talk van Steven Van den Hout. Zijn bedrijf slaagt er in om vooral de doorzoekbaarheid van de media library te verbeteren. Tijdens zijn talk hebben we een aantal tips opgepikt om in de toekomst standaard te voorzien voor onze websites.”

Dries (grafisch vormgever)

“Als organisator heb ik helaas niet veel sessies kunnen bijwonen, ik heb wel erg veel bijgeleerd van de organisatie zelf. Zo goed als alles werd remote georganiseerd, wat toch wel een speciale ervaring is voor een live event. Via de hulp van allerhande tools, een beperkte maar zeer enthousiaste groep vrijwilligers en de schitterende coördinatie van Nick Veenhof verliep zowel de organisatie als het evenement zelf bijzonder vlot.”

Dieter, Stijn, Dries en Jarne bij Inside Dali in de Sint-Niklaaskerk
Tot de volgende editie!

Interesse om met ons samen te werken?