Adverteren via Google Ad Grants als non-profit organisatie.

Het plaatsen van een advertentie via Google Ads is een doeltreffende manier om je diensten of producten in de spotlight te zetten bij een breed publiek. Uiteraard is hier ook een prijskaartje aan verbonden, wat voor vzw’s een struikelblok kan vormen. De oplossing hiervoor? Google Ad Grants.

Megafoon met Google logo hangend aan een parachute

Met Google Ad Grants kan je als non-profit organisatie je werking volledig gratis onder de aandacht brengen. In deze blogpost bespreken we de werking van en voorwaarden voor een deelname aan Google Ad Grants. Zo kan jij te weten komen of deze manier van adverteren ook jouw vzw onder de aandacht kan brengen.

Wat is Google Ad Grants?

Het Google Ad Grants programma werd in 2003 gelanceerd door Google om zo de hand te reiken aan non-profit organisaties, gezien zij vaak werken met een beperkt budget. Dankzij het Google Ad Grants programma kunnen vzw’s alsnog hun werking wereldwijd bekend maken, zonder hier zelf al te veel voor te moeten betalen.

logo Google Ad Grants

Hoe werkt Google Ad Grants?

Google Ad Grants werkt via Google Ads. Hieronder verduidelijken we daarom eerst kort de werking van het reguliere Google Ads.

Google Ads is het online advertentieprogramma van Google. Dit programma gebruikt het pay-per-click systeem (PPC), waarbij een adverteerder betaalt voor het aantal keer dat er op zijn/haar advertentie wordt geklikt door de bezoeker van een website. Je bepaalt als adverteerder zelf het maximumbedrag dat je wil betalen wanneer je advertentie wordt aangeklikt (bijvoorbeeld max. € 10 per dag en max. € 0,05 per klik). Daarnaast bepaal je als adverteerder ook de zoektermen die voor jouw organisatie relevant zijn.

Wanneer een bezoeker daarna een bepaalde zoekterm invoert in Google, wordt achterliggend een veiling opgestart tussen de bedrijven met overeenkomstige zoektermen. Hierbij wordt de advertentiepositie bepaald op basis van de relevantie van de advertentie voor de ingevoerde zoekterm, het bod van de adverteerder en het aantal bezoekers dat klikt op de advertentie.

Google Ad Grants werkt op een vergelijkbare manier. Het belangrijkste verschil is dat een normale adverteerder zelf betaalt voor de clicks die zijn advertentie kreeg, terwijl Google Ad Grants een dagbudget tot $ 329 (ongeveer € 278) voorziet voor hun adverteerders. Dit betekent dat een Google Ad Grants gebruiker kan beschikken over tussenkomst tot $ 10.000 per maand. Het effectieve budget dat voorzien wordt voor de non-profit organisatie is afhankelijk van de populariteit van de zoekwoorden die zijn ingesteld op de advertentie. Uiteraard zijn aan deze budgetten bepaalde voorwaarden verbonden. Om in aanmerking te komen voor Google Ad Grants moet je als organisatie voldoen aan bepaalde criteria, die we hieronder voor je verduidelijken.

Voor wie is Google Ad Grants bedoeld?

Om in aanmerking te komen voor een Google account voor non-profitorganisaties zul je eerst volgende voorwaarden moeten kunnen afvinken als zijnde van toepassing op jouw organisatie:

 1. Je hebt een vzw, ivzw, private stichting of een stichting van openbaar nut en je bent geregistreerd als dusdanig bij SOCIALware
 2. Je bent geen overheidsorganisatie, gezondheidsorganisatie, ziekenhuis of onderwijsinstelling
 3. Je gaat akkoord met de voorwaarden van Google voor Non-profitorganisaties.

Check, check en check? Dan voldoe je aan de eisen en kan je hier een accountaanvraag doen. Zodra je non-profitorganisatie is geverifieerd, laat Google dit per mail weten. Vervolgens kun je de verschillende producten, waaronder Google Ad Grants, activeren en gebruiken. Bovenop Google Ad Grants krijg je vanaf dan ook toegang tot Google Workspace for non-profits, het non-profit programma van Youtube en Google Earth / Google Maps.

Aan de slag met Google Ad Grants

Nu je account is goedgekeurd en geactiveerd, kan je de volgende stappen zetten om te kunnen adverteren via Google Ad Grants.

Dit zijn de stappen die moeten doorlopen worden:

Stap 1

Maak een Google voor non-profit account aan (zoals hierboven beschreven).

Stap 2

Ga akkoord met de voor Google vereiste certificeringen met betrekking tot non-discriminatie en ontvangst en gebruik van donaties.

Stap 3

Je website moet van goede kwaliteit zijn en voldoen aan het websitebeleid van Ad Grants.

Stap 4

Je moet goedkeuring ontvangen hebben via het pre-kwalificatieproces van Ad Grants.

Een belangrijke aanvulling: Als je in de toekomst in aanmerking wilt blijven komen voor Google Ad Grants, moet je organisatie ook blijvend voldoen aan het programmabeleid.

Een Google Ad Grants campagne starten

Eindelijk! Je hebt het hele proces doorlopen en kunt nu echt aan de slag met zoekwoorden, campagnes, optimalisatie en alles wat daarbij hoort. Wij helpen je graag op weg!

Ook voor het concreet lanceren van je advertentiecampagne legt Google bepaalde voorwaarden op. De lijst is aanzienlijk, maar wij helpen je graag om door de bomen het bos te zien. Voor het gemak hebben we ze opgesplitst in 3 categoriën:

Algemeen

 • Zoekwoorden, advertenties of landingspagina’s die haat, intolerantie, discriminatie of geweld promoten worden niet aanvaard.
 • Jaarlijks stuurt Google een survey uit waar je verplicht aan moet deelnemen.
 • Conversies moeten correct worden ingesteld, moeten voldoende waardevol zijn en moeten zich spiegelen aan de doelen van jouw organisatie.

Zoekwoorden

 • Zoekwoorden die bestaan uit één woord worden niet aanvaard (uitgezonderd de eigen merknaam en enkele specifieke uitzonderingen).
 • Algemene zoekwoorden (bijv. ‘leukste video’s of ‘dingen om te doen’) worden niet aanvaard.
 • Zoekwoorden met een kwaliteitsscore van 1 of 2 worden niet aanvaard. Via een automatische regel kunnen we ervoor zorgen dat 'slechte' zoekwoorden worden gepauzeerd om de opschorting van het account te voorkomen.

Advertenties

 • Je advertenties mogen alleen tekst bevatten. Video’s en afbeeldingen zijn niet toegestaan
 • Er moeten minstens twee advertentiegroepen aanwezig zijn per campagne met telkens ten minste twee advertenties.
 • De klikfrequentie (=click-through rate of CTR) van je advertenties moet de afgelopen zeven dagen ten minste 5% zijn. Dit betekent dat minimaal 5 procent van de mensen die je advertentie te zien krijgt hier ook op moet klikken.
 • Geotargeting (advertenties gericht op een bepaalde locatie) moet worden ingesteld op de locatie waar de informatie voor bedoeld is.
 • Er moeten twee unieke sitelink extensies aanwezig zijn. Zogenaamde sitelink extensies zorgen ervoor dat je in de zoekresultaten niet enkel een link naar één specifieke pagina hebt, maar ook bijkomende links naar andere pagina's op je website.

 

Het is ook nog goed om te weten dat je advertenties alleen worden getoond binnen de zoekresultaten van Google, en onder de advertenties van betalende adverteerders. Je advertenties worden dus niet op partnersites van Google getoond. 

Screenshot van een zoekactie waarop de sitelinks van google staan aangeduid.

Tot slot

Zoals je kan zien zijn er vrij veel zaken waar je rekening mee moet houden. Bijkomend vraagt het beheren van een Google Ad Grants account wel wat kennis en ervaring. Hiervoor kan je bij 3sign terecht. Wij helpen je doorheen het hele proces en ondersteunen je bij het opbouwen van een succesvolle campagne! Daarnaast werken we bij 3sign graag en veel met vzw’s, zo proberen we ons steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Interesse om samen te werken? Of heb je nog een aantal vragen? We horen graag van je!

Interesse om met ons samen te werken?