Webtool 'Mijn gifvrije tuin'

Intro

‘Mijn gifvrije tuin’ is een handige webtool van de Vlaamse Milieumaatschappij. Aan de hand van duidelijke illustraties en foto’s toont deze tool mensen hoe ze hun tuin slim kunnen aanleggen en pesticidevrij kunnen onderhouden. 

De website van 'mijn gifvrije tuin' op 3 smartphones.

Wat doet de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)?

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) streeft naar een beter leefmilieu in Vlaanderen. Haar taken concentreren zich rond de thema’s lucht, water en milieu. Omdat ook een ecologische tuin bijdraagt bij tot een beter leefmilieu, wil de VMM zoveel mogelijk mensen overtuigen om pesticidevrij te tuinieren. De handige webtool ‘Mijn gifvrije tuin’ toont hen stap voor stap hoe ze het best te werk gaan. Zo worden groene vingers pas echt groen. 

De nieuwe webtool ‘Mijn gifvrije tuin’

Voor het ontwerp werkten we samen met Bigtrees. Zij zorgden voor aantrekkelijke illustraties die de potentiële problemen en de mogelijke oplossingen visualiseren. 

'Mijn gifvrije tuin' op een iPad

We kozen bewust voor een mobiele website, want wie aan het werk is in de tuin zal eerder zijn smartphone of tablet raadplegen dan een laptop of desktop. Op de homepage kan je kiezen voor welk type tuin je graag praktische tips ontvangt over de indeling en de beplanting.  

Plan je eigen tuin

De website kreeg de uitstraling van een schriftje boordevol tips. Op de homepage krijg je een overzicht van de verschillende soorten tuinen: een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin. 
Nadat je hebt aangegeven voor welk type tuin je tips wilt ontvangen, kom je terecht op een plattegrond waarop een aantal potentiële probleemzones gemarkeerd zijn. Van onkruid dat tussen de voegen van tegels woekert tot kale plekken in het gazon. 

Mijn gifvrije tuin: grote tuin en moestuin.

Elk probleem wordt geïllustreerd aan de hand van tekeningen en foto’s. De oorzaak van het probleem wordt niet alleen toegelicht, maar je krijgt ook een alternatief aangeboden dat het probleem makkelijk en snel verhelpt.

Website weergegeven op mobiel toestel

Door te kiezen voor een slimme indeling en de juiste beplanting, krijg je een mooie tuin zonder dat er pesticiden aan te pas komen. Dat betekent minder onderhoudswerk voor jou en minder schade voor het milieu!

Samenvatting