Uitgebreide website met centrale log-in voor KAVA

Intro

Een complexe, maar heldere website met ledenbeheer en een gebruiksvriendelijke centrale log-in.

Nieuwe site van KAVA op iPhone

Elke provincie heeft zo haar eigen apothekersvereniging, maar de Koninklijke Antwerpse Apotheker Vereniging (kortweg KAVA) is wel de grootste van België. KAVA biedt haar leden ook een uitzonderlijke waaier aan software aan. Daarmee verwerkt ze o.m. de voorschriften en terugbetalingen, vergemakkelijkt ze het werk aan de kassa, geeft ze IT-ondersteuning, verstrekt ze fiscaal en juridisch advies en haalt ze vervallen geneesmiddelen op.

Samenwerking met de IT-dienst van KAVA

De IT-afdeling van KAVA bestaat uit meer dan 20 mensen. Zij ontwikkelen de programma's die dagelijks door vele honderden apothekers gebruikt worden. Toch was KAVA van mening dat ze bij de ontwikkeling van de nieuwe KAVA-website nog expertise van buitenaf kon gebruiken. Daarom klopte de Antwerpse vereniging aan bij 3SIGN, waarvan ze vooral de kennis van Drupal, security en usability waardeerde, maar ook de ervaring met responsive websites.

voorpagina van KAVA.be

In de sector heeft 3SIGN trouwens ook al de apothekersverenigingen uit de provincie Oost-Vlaanderen en het Brusselse gewest als klant. Het opzet nu was om in nauwe samenwerking met de IT-afdeling van KAVA een nieuwe site en een centrale server met log-in te ontwikkelen.

Centrale login (CAS)CAS log-in bij KAVA

De nieuwe server CAS slaat centraal op wie toegang heeft tot bepaalde diensten en wie niet. Zo weet hij precies wie van welke diensten gebruik mag maken. Ook de site is hierop aangesloten, waardoor elke apotheker automatisch de juiste rechten toegekend wordt.

Gebruiksvriendelijke opbouw en flexibel beheer

De opbouw van de website was een flinke uitdaging omwille de grote verscheidenheid van diensten die KAVA aanbiedt. Bovendien bedienen ze niet enkel de apotheek (de zaak, zeg maar), maar ook de apothekers, aspirant-apothekers en andere mensen die op zoek zijn naar een job in de sector.

Sflexibel beheer kava - drupal panelsamen met de communicatiespecialisten van KAVA bouwden we een site met een bijzonder heldere structuur. Zo vinden de bezoekers met enkele muisklikken hun weg naar de informatie of service die ze zoeken. Ook de site beheren is een koud kunstje.

Om inhoud toe te voegen kunnen de beheerders kiezen hoe ze die willen weergeven (met of zonder kader, groot of klein, in één of meerdere kolommen ...).  De inhoud kunnen ze bovendien met een paar simpele bewegingen naar de zijbalk slepen.

Ledenbeheer door CiviCoop

Voor het ledenbeheer werd een samenwerking opgestart met de Nederlandse Coöperatieve CiviCoop, die daarvoor CiviCRM implementeerde. Aangezien CiviCRM en Drupal (waarmee we de website gemaakt hebben) op dezelfde server opereren, hebben we samen een 'development workflow' opgesteld. Op die manier kunnen we blijven samenwerken zonder dat onze codes elkaar tegenwerken.

Continue, snelle updates

Het hele project is bijna helemaal opgebouwd met opensource-software. Zowel Drupal als CiviCRM en CAS zijn opensource.

De servers van KAVA bevatten uiteraard erg veel privacygevoelige data. Opensource-software heeft een uitstekende reputatie op vlak van veiligheid, maar dan moeten de updates wel nauwgezet opgevolgd worden. Dat geldt trouwens voor de meeste software. Om de veiligheid te garanderen hanteren we bij 3Sign een strenge monitoring en voeren we de updates vrijwel onmiddellijk uit.
 

Samenvatting
  • https://www.kava.be
  • Drupal 7
  • In samenwerking met het IT-team van KAVA
  • Centrale log-in met CAS
  • Ledenbeheer met CiviCRM (door CiviCoop)
  • Flexibel beheer