Bigtrees: onepager in Drupal 8

Intro

Bigtrees is een creatief bureau dat uitsluitend werkt voor duurzame merken of producten. Hun campagne voor "Donderdag Veggiedag" werd internationaal bejubeld en sleepte enkele prijzen in de wacht.

Nieuwe website Bigtrees op een smartphone.

Een geslaagde combinatie

Zoals u wellicht weet, maken wij bij 3SIGN ook logo's en ontwerpen wij bijna alle websites in-house. Bij dit project is het anders gelopen. Bigtrees heeft, als creatief bureau,  het design van de site uiteraard voor eigen rekening genomen.  De uitwerking in Drupal 8 is dan weer van onze hand.

Dat de samenwerking tussen bigtrees en 3SIGN een geslaagde combinatie is, blijkt ook uit eerdere projecten zoals is 'mijn gifvrije tuin' voor de Vlaamse Milieu Maatschappij.

Alles op één pagina

Een 'onepager' is een site waarbij alle info op één enkele pagina staat. De informatie staat doorgaans onder elkaar en alle menu's en andere links verwijzen naar een bepaalde plaats op die éne pagina. Als u ergens op klikt wordt u naar een bepaald deel van de pagina gebracht.

Onepager voor Bigtrees: animatie bij het aan klikken van een menu

De site die we voor bigtrees hebben ontwikkeld is grotendeels rond dit concept opgebouwd. Omdat de belangrijkste zaken toch allemaal samen staan heeft een menu minder belang en werd het verstopt onder een dienblad.

Klikt u toch op één van de zaken die in het menu staan, bijvoorbeeld 'contact', dan scrolt u helemaal door de pagina en worden de contactgegevens die helemaal onderaan staan, getoond.

Of toch niet alles op één pagina

Een onepager is niet bedoeld om veel inhoud te plaatsen, dat maakt deel uit van het concept van dit type website. Bij het opbouwen van de site moesten we dus rekening houden met een beperkte plaats. Dit hebben we opgelost door op sommige plaatsen een "lees meer"- knop te plaatsen. Zo  wordt er extra informatie (bv. projecten) ingeladen zonder dat de hele pagina moet herladen of de bezoeker doorverwezen wordt naar een andere pagina.

Dit heeft echter een nadeel: je kan onmogelijk een link doormailen met enkel de info  die je wil tonen, bijvoorbeeld een bepaald project dat goed aansluit bij een potentiële klant. De vernieuwde site van bigtrees is echter geen pure onepager. Voor de projecten in het portfolio hebben we wel degelijk aparte pagina's uitgewerkt.  Zo kan bigtrees per campagne een mooi overzicht maken waarop het project volledig uit de doeken wordt gedaan. Een voorbeeld hiervan is de "lima green t'e" campagne.

Nieuwe website Bigtrees: overzicht en detailpagina van hun campagnes.

Elke campagne heeft een aparte link. Dit draagt bij tot een betere vindbaarheid in zoekmachines en is ook handiger als bigtrees wil verwijzen naar een eerdere campagne.

Meer van dat!

Wij zijn erg tevreden over de samenwerking en zijn al bezig aan ons volgende project met bigtrees. Bovendien valt ook Drupal 8 al enige tijd erg in de smaak. Bijna alle geplande projecten zullen we in Drupal 8 uitwerken.

Samenvatting