3sign bouwt nieuwe website voor Lumi, de vroegere Holebifoon

Intro

Lumi is de opvang- en hulplijn van çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van LGBT+-mensen en koepel van LGBT+-organisaties. De vroegere Holebifoon is het aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft over seksuele voorkeur en gender. Daarnaast is Lumi ook het meldpunt voor discriminatie omwille van seksuele oriëntatie.

Na een nieuwe naam was het tijd voor een nieuwe website en daarvoor klopte Lumi aan bij 3sign.

Logo van Lumi

Lumi x 3sign

Doorheen de jaren verzamelden de medewerkers van Lumi heel wat nuttige informatie en know-how. Helaas konden ze deze info niet kwijt op de voormalige website. Jammer, want zo konden ze hun kennis en kunde niet digitaal delen. Tijd voor een nieuwe website dus, waarmee Lumi drie verschillende doelgroepen wil bereiken: LGBT+, ouders van LGBT+ en professionals.

Lumi frontpage op een iPhone

De ideale website

Afbeelding van een manOm elke doelgroep meteen naar de juiste informatie te leiden, werkten we met drie luiken die onmiddellijk zichtbaar zijn op de homepagina van de website. Als bezoeker kan je dus makkelijk je keuze maken en zo meteen de voor jou relevante inhoud raadplegen.

Voor de LGBT+-groep zijn getuigenissen van anderen binnen de LGBT+-community een enorme steun en hulp. Deze getuigenissen vormen dan ook de basis van dit deel van de website. Daaronder tref je een overzicht aan van verschillende thema’s. Lumi kan oneindig veel thema’s toevoegen en die sorteren zoals gewenst. De thema-pagina’s zijn erg dynamisch op te bouwen dankzij de uitgebreide paragraphs. Zo kan Lumi heel snel aantrekkelijke pagina’s opbouwen met alle nodige informatie. Aangezien alles goed gestructureerd wordt per doelgroep, bevatten de pagina’s stuk voor stuk relevante informatie, waardoor de SEO-waarde van de Lumi-website sterk gestegen is.

Uiteraard zorgen we er voor dat het oorspronkelijke doel van Lumi steeds duidelijk in de kijker staat. Mensen die hulp nodig hebben of willen praten over hun geaardheid, komen via de duidelijke knoppen “bellen – mailen – chatten” meteen bij een Lumi-medewerker terecht.

WCAG conform dankzij AnySurfer

Logo AnysurferElke gebruiker die op de website terecht komt, en dus ook een gebruiker met een handicap, moet makkelijk kunnen navigeren doorheen de site. Daarom maakte 3sign gebruik van de Europese WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) en feedback van AnySurfer als leidraad. Zo is Lumi voor iedereen toegankelijk.

Een aantal voorbeelden:

 • We zorgden voor correcte tekstalternatieven (alt-attributen) bij alle afbeeldingen. Slechtziende of blinde bezoekers kunnen de inhoud van een afbeelding raadplegen via een schermlezer.
 • Om gebruikers met tremors of geheugenproblemen te helpen, voorzagen we autocomplete attributen zodat formulieren automatisch ingevuld kunnen worden.
 • Door te kiezen voor voldoende grote kleurcontrasten kunnen ook kleurenblinden en slechtzienden de website gebruiken. Een handige tool daarvoor is de Colour Contrast Analyser.
 • Dankzij een logische tabvolgorde kan de volledige site geraadpleegd worden met behulp van het toetsenbord.
 • Bij anderstalige delen op de website werden taalattributen toegevoegd zodat schermlezers de inhoud van de pagina met de juiste tongval kunnen voorlezen.
 • We zorgden ook voor assistentie bij het (foutief) invoeren van velden.
 • Een duidelijk attribuut (aria-expanded) maakt schermlezers duidelijk of een element al dan niet is uitgeklapt.

Lumi steunen?

Website van lumi in een iPad

3sign vindt Lumi een prachtig initiatief. Jij ook? Steun hen met een online gift of word zelf vrijwilliger!

Uitdagingen

Een eenvoudig beheerbare website ontwikkelen voor Lumi waar ze al hun kennis over seksuele voorkeur en gender konden delen met hun doelpubliek en een antwoord konden bieden op de talloze vragen over diverse thema's

Samenvatting
 • https://lumi.be
 • Drupal 8
 • 3 doelgroepen: LGBT+, ouders en professionals
 • Focus op getuigenissen
 • Dynamische landingspagina's met op maat gemaakte paragraphs
 • Focus op SEO waardevolle pagina's
 • WCAG conform voor elke gebruiker