Wat is een responsive website en heb ik dat nodig?

ivanput site

Wellicht hebt u al gehoord van de termen 'mobiel' en 'responsive'. Sommige trends hebben een tijdelijk karakter, maar we zijn er zeker van dat 'responsive' er één is die lang zal meegaan. We leggen u graag uit waarom.

Een responsive website is zo opgebouwd dat deze zich aanpast aan de grootte en de verhoudingen van het scherm waarop ze bekeken wordt. Vaak wordt niet enkel de lay-out maar ook de inhoud afgestemd op het toestel waarop men de site bekijkt.

skepp site

In veel gevallen kan u zien wat dit proces inhoudt door een website op een computer met een voldoende groot scherm te openen en vervolgens de breedte van uw browservenster geleidelijk te verkleinen (test het eens uit met onze site). Vaak wordt er behoorlijk wat tijd gestoken in de manier waarop alle elementen zich met enkele animaties herschikken tijdens het schalen van het browservenster. De animatie zelf is een werk dat het ego van de front-ender streelt, en geen grote toegevoegde waarde voor de bezoeker, de plaatsing van alle onderdelen daarentegen is wel van groot belang. 

Wat is het verschil met een mobiele site?

Een mobiele site is een aparte site die volledig geoptimaliseerd is voor de weergave op mobiele toestellen (meestal smartphones). Door de opkomst van toestellen met een groter scherm (zoals tablets) werd duidelijk dat de ontwikkeling van twee versies van dezelfde site niet optimaal is voor iedereen. Een responsive website is dit dus wel, aangezien deze zich aanpast aan het volledige gamma van toestellen waarmee u de site kan bezoeken.
 
In sommige gevallen heeft een aparte mobiele site wel nut. Stel, u heeft een site die dient om online uw boekhouding te beheren. Dan kan een aparte mobiele site waarmee u enkel tijdregistratie kan doen, erg handig zijn. Zo'n webapplicatie waarbij de functies op de smartphone sterk verschillen van en eenvoudiger zijn dan die op de reguliere site, kan ook veel eenvoudiger geoptimaliseerd worden om snel te laden. Zelfs als u surft met een trage verbinding. 

Met welke zaken dient u rekening te houden bij het uitbouwen van een responsive site?

Een responsive site maakt u niet voor uzelf, maar voor de bezoeker. Het is uiteraard erg belangrijk dat de gebruiker zo snel en efficiënt mogelijk de gewenste informatie en functies vindt. Bij een kleine site kan het voldoende zijn om enkel de tekstbreedte aan te passen, maar in veel gevallen moeten we met veel meer aspecten rekening houden. De ene responsive site is immers de andere niet.
 
Dit zijn een aantal zaken die u in overweging kan nemen:
  • Aanpassing van de lay-out (tekstgrootte, kolommen, ...)
  • Navigatie en links aanpassen zodat deze goed werken op touchscreen devices (meestal wil dat zeggen dat de knoppen groter worden zodat de gebruiker er niet naast klikt)
  • Bepaalde inhoud opvallender maken of verbergen
  • Afbeeldingen aanpassen zodat deze haarscherp weergegeven worden op toestellen met een hoge resolutie (zoals vaak het geval is bij tablets en smartphones). Meer hierover in onze blogbost over retina-displays.
  • Zorgen dat de site sneller laadt, ook bij trage verbindingen
Afhankelijk van de voordelen voor de bezoeker en het budget van de klant, passen we meer of minder zaken van bovenstaande lijst toe.

De inhoud veranderen, dat lijkt mij een prima idee!

Uiteraard, want mensen die uw site mobiel bezoeken zijn wellicht onderweg en op zoek naar uw adres of telefoonnummer. 
Meestal is deze veronderstelling fout; mobiele toestellen worden zeker niet altijd op verplaatsing gebruikt maar net zo vaak binnenshuis. U moet dus erg voorzichtig te werk gaan als u inhoud wilt weglaten bij een kleinere weergave van de site. U kan er echter niet omheen bepaalde zaken 'ingeklapt' weer te geven en sommige elementen pas te tonen na een extra klik.
 
Het 'content first' principe - wat zoveel wil zeggen als 'de inhoud is het belangrijkste' - is van groot belang bij het uitwerken van een responsive website. De beperkingen die gelden bij kleine schermen, kunnen u namelijk helpen bij het bepalen van de belangrijkste inhoud van uw site. Aangezien we hieraan een volledige blogpost kunnen wijden (en dat zijn we ook van plan), laten we het voorlopig even hierbij.

Wat kost een responsive site?

Een responsive site uitwerken volgens alle regels van de kunst, heeft een grote impact op de totaalprijs. Als u het goed wilt doen, moeten alle processen die betrekking hebben tot de uitbouw van een goede website hierop afgestemd worden. Er moeten meerdere lay-outs ontworpen worden, de copywriter moet de teksten anders schrijven en technisch is het ook een serieuze boterham.
 
De meerkost van een responsive site ten opzichte van een 'gewone site' is doorgaans meer dan 50%. Afhankelijk van het doel van de website, de complexiteit en de focus op mobiele toestellen, kan de meerkost oplopen. Hierbij moeten we wel vertellen dat dit altijd resulteert in een site die ook op niet-mobiele toestellen beter is. 
 
Waarom wij dus denken dat 'responsive design' een blijver is? Omdat je zo websites maakt die beter afgestemd zijn op de gebruiker, nu en in de toekomst!