Verkooptrucs met domeinnamen

Verkooptrucs met domeinnamen

Er is veel kans dat je de voorbije weken een mail in de bus kreeg met volgende tekst:

"Geachte heer/mevrouw Achternaam,

Recent hebben wij telefonisch contact met u op proberen te nemen. Dit is tot op heden nog niet gelukt. We sturen u dus een email met daarin informatie over het volgende:

We hebben een aanvraag binnen gekregen om de website domeinnaam.eu te laten registreren. We zien in ons systeem dat u de eigenaar bent van domeinnaam.be. Helaas kan dit voor u in de toekomst verstrekkende gevolgen hebben. We zijn daarom dus wettelijk verplicht om contact met u op te nemen om u het eerste registratierecht te bieden. Dit houdt in dat wij de aanvraag van de derde partij afwijzen en de website: domeinnaam.eu

Na een akkoord zullen doorlinken naar: domeinnaam.be"

(de volledige mails kan je onderaan deze blogpost terugvinden)

Er zijn verschillende afzenders. De tekst is nagenoeg identiek dus vermoedelijk komen de mails allemaal van eenzelfde bedrijf dat onder verschillende namen handelt. 

Zijn deze mails legitiem?

De kans dat hun verhaal klopt is zeer klein. Je kan ervan uitgaan dat ze geen aanvraag gekregen hebben om de domeinnaam waarvan sprake is te registreren. Verder hebben ze ook niet geprobeerd om je op te bellen.

Eigenlijk proberen ze je gewoon te overtuigen om een domeinnaam te registreren. Het is dus een verkoopspraatje en het valt te betwijfelen of deze praktijk toegelaten is. Om deze mails te kunnen sturen wordt misbruik gemaakt van de info die terug te vinden is bij de domeinnamen die je reeds hebt.

Wat moet ik met die mail doen?

Zo weinig mogelijk. Deze mails vallen in de categorie 'spam'. Klik niet op de links in de mail want daar zit alweer zo'n tracker achter om te zien of je hun e-mails gelezen hebt.

Moest het domein dat ze je voorstellen je interesseren, kan je ons altijd contacteren.

Is het een goed idee om dat domein te registreren?

Het is vaak wel een goed idee om domeinen te registreren die gelijkenis vertonen met jouw hoofddomein. Doe je dat niet, dan bestaat er altijd een kans dat iemand anders er mee weg is. Het is verboden om zo'n domein te gebruiken om jouw zaak tegen te werken en dus bewust verwarring te veroorzaken. Het is echter perfect mogelijk dat achter dat andere domein een website geplaatst wordt die volledig legitiem is. In dat geval is de kans klein dat je dit domein ooit nog te pakken krijgt.

Als voorbeeld kan je eens kijken naar de site http://www.ferrari.be, je zal er geen knalrode luxe auto's terugvinden.

Wat gebeurt er als ik in ga op hun voorstel?

Als je ingaat op het voorstel in de mails zullen zij jouw domein wellicht registreren en doorverwijzen naar je site. Je betaalt echter in één klap voor 10 jaar. Dat is geen gangbare praktijk. Sterker nog, dit soort langlopende contracten is in de Europese Unie verboden en ongeldig. Domeinnamen worden per jaar geregistreerd en verlengd.  

Verder is het twijfelachtig dat ze alle andere verkeer correct zullen doorsturen (mail settings, https verkeer etc.). Vermoedelijk zal er enkel een redirect geplaatst worden naar jouw website.

Indien je het nodig acht om het domein te registreren, vraag je dat best aan jouw vaste partner voor dit soort zaken. Als wij jouw website gemaakt hebben kan je hiervoor steeds bij ons terecht.

Andere artikels over dit onderwerp

Als je slachtoffer bent van deze praktijken kan je steeds een klacht indienen, dit kan online met een eenvoudige procedure.

De volledige e-mails

regsitreer domeinnaam

 

Registreer domein

Veilig een domeinnaam registeren?

Registreer je domeinnaam snel en eenvoudig bij ons