Mijn eerste week Stage bij 3SIGN

Bert

Blijkbaar wordt er verwacht van iedere stagair dat hij/zij ofwel een presentatie geeft of een blog schrijft over de ervaringen binnen het team. Meer dan waarschijnlijk wordt er serieus met mijn voeten gerammeld, maar ik kan tenminste zeggen dat ik het toch gedaan heb.

Maandag

Veel te vroeg opgestaan en vertrokken naar Eeklo.  Aangekomen bij 3SIGN om 8u30, met het idee dat er ‘toch wel iemand aanwezig ging zijn’, maar dat bleek ijdele hoop. Na een 40-tal minuten lopen twijfelen of ik wel op de juiste dag of het misschien een feestdag was, kwam eindelijk de verlossing in de vorm van Stijn Blomme. Na de officiële verwelkoming begon ik meteen aan mijn eerste echte taak bij 3SIGN: de inspectie en eerste gebruik van de toiletten (note to self: frikandel speciaal op een zondagavond is dus not done).

Bert weent

Er wordt eerst voorgesteld dat ik op de plaats van Jens Vranckx zou gaan zitten, maar na nadere inspectie van zijn foto’s op Facebook en het gerucht dat hij nogal territoriaal is ingesteld besluit ik toch het enige witte bureau te nemen. Dit bureau bestaat uit een witte plank met twee schragen onder… Maar ik heb tenminste een groot scherm en een laptopstand, dus we nemen wat we kunnen krijgen.

Ook valt meteen op dat er her en der bierglazen en lege flessen te vinden zijn, alsook confetti op de grond. Blijkbaar wordt er vrijdag Bieruurtje gehouden ipv Vieruurtje en wordt me op het hart gedrukt deze eeuwenoude traditie ook in ere te zullen houden. De confetti was voor één of andere verjaardag ergens in April, leuk dat zoiets af en toe herdacht wordt.

Ondertussen komt ook de rest van het team binnen: Robin De Langhe, mijn begeleider,  Kwinten Boes, ontwerper en Dries Van Giel, hofnar (zoals dat op z’n FB vermeld staat).Er wordt smalend gelachen met de zieke Jens waardoor ik meteen weet dat dit een goed ingespeeld team is (toch als ik mag afgaan op de vele steken onder (en boven) water).

De rest van de dag wordt ingepalmd met laptopconfiguratie, installieprofielen, bloem, swaffelen en mijn uiteindelijk project: een site voor Katrijn Van Giel, zus van de zaakvoerder Dries. Katrijn is fotografe van beroep en wil een site waar ze al haar reportages kan presenteren aan de wereld.

Screenshot van het ontwerp van Katrijn.com Ergens rond de middagpauze wordt er al een eerste keer gewag gemaakt van al hetgeen stagairs moeten doen, maar ik vrees dat ik met slechts 6 weken niet zou toekomen.

Dinsdag

Busje later genomen, maar toch nog zo’n 10 minuten moeten wachten op de eerste binnenkomer (opnieuw Stijn).De rest stroomt met mondjesmaat binnen en de dag kan beginnen. Jens blijft in het sukkelstraatje en moet opnieuw verstek geven.

Ik begin met het definiëren van de Content Types voor de site van Katrijn en al meteen blijkt waarom de developers aan de ene kant van de tafel zitten en de designers aan de andere kant : wij willen minstens drie CT’s terwijl Dries slechts ééntje in gedachten had. Ik doe mee met Robin en Stijn en blijf bij het plan om er drie te definiëren…

Maar genoeg over werk: deze middag worden het frieten van de frituur. Ik hoor hoe ze bij 3SIGN werken om alles eerlijk te betalen: alle uitgaven worden verzameld in een app genaamd Splitwise, samen met de persoon die deze betaald heeft. Zo weet iedereen hoeveel hij in het krijt staat bij de groep en hoeveel hij nog moet krijgen van de groep. Sociaal beest als ik ben, vraag ik meteen mee te mogen doen met de groep, maar om de frietjes van vandaag te betalen krijg ik de kans niet : Robin is mij te snel af. Jammer….

Screenshot splitwise

De bus naar huis heeft zo’n 15 min vertraging. Ik dacht hier vanaf te zijn aangezien ik niet meer met de trein naar Oostende moet. Bedankt, openbaar vervoer in België…

Woensdag

Bert

Het moet blijkbaar een intensieve dag geweest zijn dat ik er nog weinig vanaf weet. Ik weet zeker dat ik ergens de afwas gedaan heb en Jens was nog altijd ziek. Ik ontmoette Thomas Lobbens en had boterkoeken mee voor iedereen, wat me prompt een foto op de Facebook pagina van 3SIGN opleverde met +50 likes. Het feit dat ik er herkenbaar opsta hield het aantal likes waarschijnlijk tegen om naar de 4 digits te gaan, maar soit…

Oh ja, ik ben heel laat thuis gekomen omdat wij op woensdagen tot 17u45 werken…

Donderdag

Day 4 and they still suspect nothing.

Het wordt me ondertussen wel duidelijk dat er grote niveauverschillen zijn tussen mezelf en de rest van het team. Tussen mijn vroegere studies Toegepaste Informatica en nu 13 jaar later is dat domein al heel wat veranderd, alsook de webdesigners zelf.

Ik moet zeggen dat ik al heel wat bijgeleerd heb in die drie dagen : Linux gebruik, Drush, servercommunicatie via SSH en de manier van werken bij een webdesignbedrijf, iets wat in de opleiding niet aan bod kwam. Korte opdrachtjes ja, maar geen samenhangend project, zoals hier het geval is.

Vandaag ook traantjes gelaten: ze lachten met werklozen en dat kwetst… (nota: nee, niet echt hoor).

Vrijdag

De Sint en Bieruurtje….. ‘nuff said….

De Sint op bezoek bij 3SIGN