Hoe registreer ik een domein?

Who is 3sign

In deel twee van onze reeks over domeinnamen komt u te weten hoe u zelf een domein registreert of verplaatst.

Nadat u eerder al kon lezen wat een domeinnaam nu precies is, is het nu tijd voor actie. 

Aan de slag: een domeinnaam registeren of verplaatsen

Voordat je een domeinnaam registreert, dient u een aantal zaken te controleren:

  • is het domein nog beschikbaar?
  • indien het reeds geregistreerd is
    • wie is de eigenaar?
    • wat is de status van het domein?

Is de domeinnaam nog vrij?

Om uit te zoeken of een bepaald domein reeds geregistreerd is, kunt u proberen om het domein te openen in je browser. Dit biedt echter geen enkele garantie. Als er een website verschijnt is, het domein reeds geregistreerd maar mogelijk wel te koop. Als er daarentegen niks verschijnt, betekent dat ook niet meteen dat het domein vrij is. Iemand kan het ook gehuurd hebben zonder een website te maken.

De correcte methode om te weten of een domein al dan niet beschikbaar is met het 'WHOIS' commando. Dit betekent 'Who is', in het nederlands: 'wie is...'.

whois 3sign.com

Op een Mac kan dat door het programma 'terminal' te openen en het commando in te geven.

who is 3sign

Ter info: op een Linux of Windows pc kan je dit ook opvragen maar dan moet u een kleine applicatie installeren.

Zoals te verwachten is 3SIGN.com reeds geregistreerd (handig om weten: domeinnamen maken geen onderscheid tussen hoofd en kleine letters). Als u wat verder scrollt kan u ook de eigenaar vinden:

Registrant Name: DRIES VAN GIEL
Registrant Organization:
Registrant Street: GENTSE STEENWEG 41
Registrant City: EEKLO
Registrant State/Province:
Registrant Postal Code: 9900
Registrant Country: BE

Online zijn veel handige websites te vinden waar u meteen een hele hoop domeinnamen kan controleren. U vertrouwt ze best niet allemaal, want sommige van deze sites  zijn er enkel op uit om uw domein meteen af te pakken en nadien voor veel geld te verkopen.

De organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de meeste internetprotocollen, stelt zelf een whois-tool ter beschikking: http://www.iana.org/whois. Ik gebruik regelmatig http://www.uwhois.com/, hier kan u meteen een hele hoop extensies tegelijk controleren.

Als een domein reeds geregistreerd is kunt u overwegen om de eigenaar te contacteren. De kans bestaat dat hij bereid is om het domein te verkopen. Hier gaan we niet verder op in; dit is voer voor een aparte blogpost.

Nieuw domein registreren

Een nieuw domein registeren is doorgaans erg eenvoudig. Zoals reeds kort toegelicht in de vorige blogpost, zijn er bij sommige extensies wel wat beperkingen en voorwaarden. Deze beperkingen en voorwaarden worden in het laatste deel van deze blogpost overlopen.

Het registeren van een domein verloopt nooit rechtstreeks via de beheerder van een extensie (in het geval van .be is dat dns.be). Hiervoor kunt u terecht bij een registrar. Een registrar werkt wel rechtstreeks samen met de beheerder van de extensie. Doorgaans hebben ze een gedragscode ondertekend (om misbruik te voorkomen). De meeste registrars voorzien een webinterface waarmee eindgebruikers de registratie van een domeinnaam kunnen uitvoeren.

Om een nieuwe domein te registeren kan u terecht bij het bedrijf dat uw website bouwt of een hostingbedrijf naar keuze (bijvoorbeeld openminds). Sommige bedrijven hebben hun activiteiten volledig toegespitst op het registeren van domeinnamen (bv Godaddy.com).

Het kan handig lijken om met een partij te werken die gespecialiseerd is in domeinnamen. Toch is het niet zeker dat u bij zulke bedrijven een betere service of lagere prijs zal vinden. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om een bestaand .be domein te verplaatsen naar Godaddy. Ook technisch gezien maakt het niet uit waar u een domein vastlegt. Dit zal niet sneller gaan of stabieler werken bij aanbieder Y. 

Een domein afpakken

Soms is het wel degelijk mogelijk om een domein op legale manier 'af te pakken'. Dit is enkel mogelijk als de huidige eigenaar het domein vergeet te verlengen. Deze techniek wordt 'domain sniping' of 'domain drop catching' genoemd.

snapnames

We gaan niet verder ingaan op deze materie maar ik wil wel nog even meegeven dat wanneer u een domein illegaal afneemt, uw geluk wellicht van korte duur is. In zo'n geval zal de registrar wel rechtstreeks ingrijpen en het domein terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.

Een domein verplaatsen

Bij een transfer verplaatst u een domein van registrar A naar registrar B. Deze actie is meestal de handigste oplossing als je van webbouwer of hostingbedrijf verandert. Door het domein te verplaatsen kan de webbouwer de nodige instellingen veranderen. Het domein blijft  jouw eigendom.

transfer

Een trade verschilt maar in één punt van een transfer. Bij deze procedure worden eveneens de gegevens van de eigenaar aangepast. Deze procedure kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn als je bedrijf van naam verandert.

trade

Bij veel extensies is enkel een transfer mogelijk, een trade niet. Als het nodig is om de gegevens van het domein aan te passen, dan kan dit kort na de transfer. Een trade is ondermeer mogelijk bij volgende extensies: .be, .lu., .fr, .eu

In onze volgende blogpost bekijken we de registratie en transfer procedures voor enkele populaire TLD's.

Veilig een domeinnaam registeren?

Schakel 3sign in voor een snelle en eenvoudige domeinnaamregistratie