Google AdWords-campagne voor Het Denkgelag

De afbeelding geeft de bezoekersstroom en ticket verkoop weer.

Het Denkgelag organiseert ongedwongen gespreksavonden over filosofische, sceptische en wetenschappelijke onderwerpen. Op 26 januari gaat hun volgende evenement door: A Passion for Science and Reason - An evening with Richard Dawkins & Lawrence Krauss. Een succesvolle Google AdWords-campagne heeft geholpen om het evenement onder de aandacht van het juiste publiek te brengen en tickets te verkopen.

De evenementen van Het Denkgelag zijn zeer populair bij een specifieke doelgroep, maar helaas krijgen deze weinig media-aandacht. Om het doelpubliek te informeren over het evenement en te activeren om een ticket te kopen, werd er ingezet op enkele online marketingkanalen, waaronder Google AdWords. Met een beperkt marketingbudget werd een groot publiek bereikt en vlogen de tickets de deur uit. Hoe hebben we dat gedaan?

De affiche van Het Denkgelag aan de stadsschouwburg

Afbeelding: Affiches nabij de Stadsschouwburg van Antwerpen. Foto door Julien Clémençon.
 

Om een goede respons te verkrijgen op de online communicatie werd eerst de website van Het Denkgelag onder handen genomen. Er werd een specifieke pagina opgesteld met alle informatie over het evenement en een call-to-action voorzien om tickets te bestellen.

Google AdWords-campagne

Eens de website klaar stond, kon de Google AdWords-campagne opgestart worden. We kozen ervoor om tekst-advertenties weer te geven aan personen die een bepaalde zoekopdracht in Google invoerden. De keuze van de zoekwoorden was essentieel om het juiste doelpubliek te bereiken. Onze advertenties moesten enkel vertoond worden aan mensen die interesse konden hebben in het evenement en niet aan iedereen.

Hoe bepaalden we deze interesse? We gingen ervan uit dat mensen die op zoek zijn naar informatie over Richard Dawkins, Lawrence Krauss of Julia Galef potentiële bezoekers waren van het evenement. Ook de titels van hun populairste boeken en documentaires werden opgenomen als zoekwoorden. Tot slot werden ook 'denkgelag' en de naam van het evenement zelf opgenomen als zoekwoorden. Dit moest ervoor zorgen dat mensen die ergens anders reclame zagen over het evenement snel de website zouden terugvinden om tickets te bestellen.

Wat waren de resultaten van deze campagne?

De Google AdWords hebben in totaal 7 weken gelopen van 27 november tot 15 januari. Tijdens deze periode werden de advertenties 9885 keer vertoond aan potentiële bezoekers van ons evenement en werden 641 geïnteresseerden doorgestuurd naar de event-pagina.

De click-through-rate van de advertenties was dus 6,85%. De totale kost van de campagne bedraagt €192,11, waarvan €85,83 gratis advertentiebudget van Google AdWords voor nieuwe klanten. Het systeem van Google AdWords werkt met een kost-per-klik model. Met andere woorden voor 1 klik naar de website moest er gemiddeld 30 cent betaald worden.

Bezoekersstroom en ticketverkoop van 'Het Denkgelag'.

Verkoop van tickets

Een groot aantal geïnteresseerde bezoekers op de website is leuk, maar de belangrijkste doelstelling blijft het verkopen van tickets. De tickets waren enkel te bestellen via Sherpa, dus moesten de bezoekers hiernaar doorgestuurd worden. Om het doorklikgedrag op deze link te meten werd 'Event tracking' geïmplementeerd. Deze tracking methode van Google Analytics laat toe om bepaalde gebeurtenissen op uw website (zoals een klik op een externe link) te meten. Hierdoor konden we nagaan of onze campagne zijn doel bereikte en bijsturen waar nodig.

Ticketverkoop 'Het Denkgelag' op de site sherpa.be

Afbeelding: De tickets waren ruim op voorhand uitverkocht.
 

De campagne vroeg de nodige optimalisatie, maar behaalde wel zeer mooie resultaten: van de 641 bezoekers via AdWords werden er 431 doorgestuurd naar Sherpa. Hetgeen neerkomt op 67,23%. Het kostte ons slechts 44 cent om een bezoeker aan te trekken, deze te informeren over het evenement en door te sturen naar de website van Sherpa om tickets te bestellen.

Andere marketingkanalen

De vlotte verkoop van de tickets is niet alleen te danken aan de Google AdWords-campagne. Ook de fans en volgers van Het Denkgelag werden geïnformeerd en aangezet om hun ticket te bestellen. Deze personen werden bereikt met een e-mailcampagne en de organisatie heeft ook schitterend werk geleverd op hun Facebook-pagina. Door interessante content te verspreiden en fans te informeren over het aanstaande evenement, werden er veel websitebezoeken gegenereerd. Daarnaast werden er op verschillende plaatsen affiches opgehangen en flyers uitgedeeld. Ook deze affiches werden opgemaakt door 3SIGN.

Screenshot van de facebookpagina van 'Het Denkgelag'

Afbeelding: Op facebook blijft de vraag naar tickets groot.