Enkele tips om een valse 'phishing' e-mail te herkennen

Phishing is online oplichting door valse e-mails, websites of berichten. Soms word je via zo’n phishing bericht omgeleid naar een valse, maar schijnbaar betrouwbare website. Daar tracht men vervolgens allerlei persoonlijke gegevens van je te ontfutselen. Het gevolg is niet zelden een grote financiële kater.

phishing corona

Door de Corona-crisis zijn we extra aangewezen op digitale middelen: een uitgelezen kans voor oplichters om hier munt uit te slaan! Zelf ontvingen we bijvoorbeeld al diverse valse e-mails voor mondmaskers en postpakketjes van Bpost.

Oplichters worden echter steeds inventiever. Hierdoor is het voor velen soms moeilijk om een echte e-mail van een valse te onderscheiden. Daarom geven we enkele eenvoudige tips mee van Safe On Web om zo’n vals bericht te herkennen:

Basisregel

Oplichters proberen altijd om misbruik te maken van iets waar je in gelooft of van iemand die je vertrouwt. Ze proberen ook vaak in te spelen op angst (denk maar aan de huidige Corona-crisis). Wees dus altijd extra waakzaam op zo'n momenten!

Tips/tricks

Onverwacht?

Komt het bericht dat je ontvangt, onverwacht of ongevraagd? Dan is dit doorgaans een eerste, belangrijk signaal om extra waakzaam te zijn! Controleer dus of het bericht wel echt is door de volgende tips te volgen.

Dringend?

Oplichters spelen zoals gezegd graag in op angst. Men stuurt je bijvoorbeeld een dringende aanmaning tot betaling. Hou je hoofd steeds koel en ga niet meteen over tot betalen alvorens na te gaan of het niet om een frauduleuze vraag gaat.

Ken je de afzender?

Controleer het e-mailadres, ook op spellingsfouten. Vaak herken je hieraan al een valse, of zogenaamde ‘phishing’, e-mail.

Vreemde vraag?

Deel nooit per e-mail, sms of telefoon je wachtwoord, bankgegevens of persoonlijke gegevens! Officiële instanties – zoals banken – vragen op deze manier nooit naar dergelijke gevoelige, persoonlijke gegevens.

Controleer de link in het bericht!

Zweef altijd even met je muis over de link in een verdacht bericht. Is de domeinnaam – het woord voor .be, .com, .eu, .org, … en voor de allereerste slash “/” – ook écht de naam van de organisatie?

Een voorbeeld:

Taalfouten?

Ook al worden oplichters steeds beter in correct taalgebruik: taalfouten of een vreemde taal kunnen wijzen op een verdacht bericht.

Wat kan je doen?

Op de website www.safeonweb.be vind je nog meer nuttige tips om een phishing bericht te herkennen. Je leest er ook wat je kan doen als je een dergelijk bericht hebt ontvangen. Bovendien kan je jezelf op hun website eens testen hoe goed je eigenlijk wel bent in het herkennen van een vals bericht...

Twijfel je nog?

Probeer de zogenaamde afzender van het bericht te bereiken op een andere manier om er zeker van te zijn of het bericht wel echt van hen afkomstig is.

Of stuur de verdachte e-mail even door naar ons via info@3sign.com! In dat geval gaan wij voor jou na of het al dan niet om een verdacht, phishing-bericht gaat. 

Interesse om met ons samen te werken?