Alles wat je moet weten over domeinnamen

domeinnaam

In deze en de komende blogposts leggen we in drie stappen uit hoe domeinnamen werken:

  1. De algemene werking
  2. Hoe registreer ik een domein?
  3. Overzicht van de procedures per TLD

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een snelkoppeling naar een website en andere online diensten zoals e-mail. Zonder domeinnamen zou u lange adressen met cijfers, punten en vaak ook letters moeten ingeven om een website te bezoeken. Ik denk dat iedereen het er over eens is dat het handiger is om google.be te onthouden en in te voeren dan 173.194.116.184.

Naamservers

Bij elk domein horen naamservers. Deze kunt u zelf invullen bij het registreren of beheren van een domein. Bij het bezoeken van een internet adres (bv. example.com) wordt via de naamservers nagevraagd waar de website zich bevindt. Via de naamservers vindt uw webbrowser dus de weg naar de juiste server.

overzicht

Ter info: bovenstaande figuur is een sterk vereenvoudigde versie van de werkelijkheid.

Hosting

Op die server staat de hosting. Zonder hosting doet een domeinnaam niets. De hosting is de plaats waar de website zal staan. Met de instellingen van de hosting kan u ook externe diensten zoals Google apps en e-mail via uw domeinnaam laten werken.

TLD

TLD, ook wel extensie genoemd, staat voor 'top level domain'. In tegenstelling tot wat de naam misschien suggereert, is dit het laatste deel van een domeinnaam. Domeinen worden namelijk van achter naar voor opgebouwd. De extensie staat achteraan en wordt steeds voorafgegaan door een punt. Bij http://3SIGN.com is dit dus '.com'.

overzicht

Een groot deel van de beschikbare extensies zijn gebaseerd op een land. Zo staat .be voor België en .tv voor Tuvalu. Dit soort extensies noemt men ccTLD's , wat staat voor 'country code top level domain'. Bij het opstarten van het hele domeinnamensysteem in 1995 werden ook enkele alternatieve (=generieke) extensies vastgelegd. Voorbeelden hiervan zijn '.com', '.org', '.net'.

Er waren veel beperkingen op wie welk domein mocht registeren, maar tegenwoordig kan bijna iedereen een domein registreren met eender welke beschikbare extensie.

Voor sommige extensies zijn er wel voorwaarden. Een voorbeeld van dergelijke voorwaarden is de vereiste om een adres in dat land te hebben. Dit was tot voor kort het geval bij .fr domeinnamen. Zo'n lokaal adres kan u huren voor een paar euro per jaar, dus in de realiteit is dit geen beperking.

Steeds meer mogelijkheden

De mogelijkheden voor domeinnamen worden dus steeds ruimer. Gelukkig maar, want tegenwoordig is het niet eenvoudig om een origineel domein te vinden dat nog niet door iemand anders werd vastgelegd.

In 2009 werden aan vele extensies nieuwe tekens toegevoegd. Voorheen was het niet mogelijk om bijvoorbeeld café.be te registeren vanwege het accent op de 'é'. Sinds 2011 is het mogelijk om zelf een extensie uit te vinden en vast te leggen. Zo zal binnenkort .gent beschikbaar zijn.

De lancering van zo'n nieuwe extensie gaat meestal gepaard met een aantal fases. In de eerste fase(s) mogen dan enkel reeds bestaande namen geregistreerd worden. Hieronder vallen merknamen, handelsnamen, namen van verenigingen of bedrijven,... Vanaf de laatste fase kunnen alle overige domeinnamen vrij geregistreerd worden.

Het lanceren in fases wordt gedaan om misbruik te voorkomen, anders komen de meeste domeinen terecht in handen van domeinkapers (in het engels wordt dit domain squatting genoemd). Zij zullen het domein nadien met een flinke winstmarge proberen doorverkopen.

domeinnaam

Hier kan u een overzicht vinden van alle beschikbare TLD's: http://www.iana.org/domains/root/db

Vervaldag

Een domeinnaam kan u huren maar niet kopen. Een domein vervalt na één jaar en indien u niet de nodige stappen onderneemt om deze termijn te verlengen, verliest u uw domein. Doorgaans zal de beheerder alles in het werk stellen om dat te voorkomen en domeinnamen dus automatisch jaarlijks verlengen.

Soms wordt een domeinnaam voor meerdere jaren aangeboden. Pure marketing aangezien elk domein elk jaar verlengd moet worden. Via deze formules betaalt u gewoon een aantal jaren vooraf.

Bij een transfer wordt een domeinnaam verplaatst naar een andere beheerder. Bij deze actie wordt de vervaldag van een domein 'gereset'. De eerstvolgende vervaldag is dan de datum van de transfer plus één jaar.

for sale

Een domeinnaam die vrijgegeven wordt, bent u vaak voorgoed kwijt. Een groot deel van alle vervallen domeinen worden ingepikt door derden, met de bedoeling om het domein nadien door te verkopen. Als hier duidelijk sprake is van opzettelijk misbruik, kan het domein via juridische weg teruggewonnen worden.

Om bovenstaand scenario te voorkomen, worden vervallen domeinnamen niet zomaar vrijgegeven. Deze worden eerst in 'quarantaine' geplaatst. Enkel de eigenaar van het domein kan deze (mits het betalen van extra kosten) terug uit quarantaine halen.

Het vrijgeven van een domeinnaam verloopt in meerdere stappen en kan tot zeventig dagen duren. Eerst is er een expiratiefase, daarna de quarantaine en daarna de vrijgave. De preciese tijdsduur en het aantal fases is afhankelijk van het TLD.

Op de site van DNS.be vindt u alvast meer informatie over de mogelijke status bij .be domeinnamen.

Meer weten? 

Lees het volgende deel van deze reeks: Hoe registreer ik een domein?