Adverteren op zoekmachines

google ads

Met de komst van het internet kunnen bedrijven hun potentiële klanten ook via de digitale weg bereiken. Een degelijke website is de eerste logische stap maar wanneer niemand uw site te zien krijgt, heeft u daar natuurlijk weinig aan. Promotie is dan ook enorm belangrijk. Eén van de technieken om dit online te doen, is het adverteren op zoekmachines. Deze techniek staat bekend als ‘Search Engine Advertising’ of kortweg ‘SEA’.

 

Wat zijn advertenties op zoekmachines?

Een groot aantal internetbezoeken starten met een zoekopdracht. Als u op zoek bent naar informatie over een bepaald product of bepaalde dienst, dan zal u zeer vaak gebruikmaken van een zoekmachine zoals Google, Bing of Yahoo. U geeft enkele sleutelwoorden in die het product of de dienst beschrijven en hoopt zo interessante webpagina's te vinden. Deze sleutelwoorden zijn van cruciaal belang binnen het verhaal van SEA en worden zoekwoorden genoemd.

De zoekmachine gaat aan de slag met uw zoekwoorden en genereert een lijst van relevante webpagina’s, die worden weergegeven op de 'Search Engine Results Page'. Deze resultaten zijn 'organische resultaten' en werden gerangschikt op basis van relevantie. De volgorde kan niet beïnvloed worden door betalingen. Om goed te scoren in deze resultaten, zal uw webpagina relevant moeten zijn voor de zoekopdracht en voldoen aan de regels van SEO.

Uiteraard wil iedereen bovenaan de lijst staan maar de concurrentie is groot. Met het oog hierop hebben zoekmachines een advertentieprogramma geïntroduceerd. Dit programma maakt het mogelijk om te adverteren op de eerste pagina van de zoekresultaten. Deze advertenties worden de ‘betaalde zoekresultaten’ of ‘gesponsorde links’ genoemd. Ze worden boven en rechts van de organische zoekresultaten weergegeven en zijn te herkennen aan de alternatieve achtergrondkleur en de vermelding van 'Ads'.

De advertenties hebben een standaard indeling van tekst en webadres.

Hoe werkt het?

De zoekwoorden die u ingeeft worden gebruikt om de organische resultatenlijst samen te stellen, maar activeren ook het advertentieprogramma. Als adverteerder kunt u namelijk zelf bepalen bij welke zoekwoorden uw advertentie wordt getoond. Verkoopt u bijvoorbeeld schoenen in Eeklo, dan kan u een advertentie laten verschijnen wanneer iemand zoekt naar ‘herenschoenen’ of specifieker naar ‘blauwe sneakers’.

google search

Wanneer iemand op uw advertentie klikt, wordt deze persoon direct doorgestuurd naar een webpagina van uw keuze oftewel de landingspagina. Voor deze klik moet u een bepaald bedrag betalen aan de operator van de zoekmachine. De advertentieprogramma’s werken namelijk met een kost-per-klik-model waarbij u enkel betaalt wanneer op uw advertentie geklikt wordt.

Er ontstaat natuurlijk ook concurrentie wanneer meerdere advertenties in aanmerking komen bij hetzelfde zoekwoord. De zoekmachine rangschikt de advertenties en dit heeft een invloed op het aantal mensen dat zal klikken. De volgorde van de advertentie wordt bepaald aan de hand van twee factoren: enerzijds de biedingen en anderzijds de kwaliteitsscore van de advertentie.

We leggen het even uit: u dient een bod uit te brengen op elk zoekwoord dat u als adverteerder kiest. Dit is het maximale bedrag dat u bereid bent te betalen voor één klik op uw advertentie (de maximale kost per klik dus). Hoe hoger uw bieding, des te hoger uw advertentie in de volgorde zal staan. Hoeveel u moet bieden zal sterk afhangen van de concurrentie. Indien het gaat om een populair zoekwoord, zal u meer moeten bieden opdat uw advertentie überhaupt getoond wordt.

Ook de kwaliteitsscore van de advertentie heeft een belangrijke invloed. Dit is een score die berekend wordt door de zoekmachine om de relevantie tussen de advertentie en het gekozen zoekwoord te bepalen. Advertenties met een hoge kwaliteitsscore worden beloond en stijgen in de volgorde.

Het kostenplaatje

De kosten van een SEA campagne heeft u grotendeels zelf in de hand. Zoals eerder vermeld betaalt u enkel een bepaald bedrag als er iemand op uw advertentie klikt. Het bedrag dat u moet betalen zal steeds lager of gelijk zijn aan de maximale kost per klik die u heeft bepaald. Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om een dagbudget in te stellen, zodat u perfect kan berekenen hoeveel de campagne u op maand- of jaarbasis maximaal zal kosten.

Het is de kunst van een SEA campagne om binnen een bepaald budget zoveel mogelijk nuttige klikken te verzamelen. Om een optimaal resultaat te boeken, is een continue opvolging van zoekwoorden en biedingen nodig.

Uw doelpubliek

De advertenties worden weergegeven wanneer iemand een zoekopdracht invoert die één van uw zoekwoorden bevat. Het is echter goed mogelijk dat niet al deze personen voor u als adverteerder interessant zijn. Goede targeting-instellingen zijn daarom heel belangrijk; zij zorgen ervoor dat de juiste doelgroep uw advertentie te zien krijgt. Zo kan u bepalen binnen welk geografisch gebied uw advertentie vertoond mag worden en de taal van uw doelpubliek kiezen. Daarnaast kan u ook targeten op bepaalde apparaten (zoals smartphones, tablets of desktops) of momenten in de dag.

Het advertentieprogramma zal aan de hand van alle targeting-opties automatisch bepalen of de persoon tot uw doelpubliek behoort. Hierdoor verliest u geen budget aan klikken die u sowieso niks opbrengen.

targetting

Voordelen

Adverteren op zoekmachines heeft enkele grote voordelen in vergelijking met andere marketingacties. We overlopen kort de belangrijkste.

Search Engine Advertising is geen storende reclame. In vergelijking met vele andere marketingtechnieken die te pas en te onpas reclameboodschappen in de richting van hun doelpubliek schieten, wordt een SEA boodschap getriggerd door de consument zelf. De consument toont zijn interesse in een bepaalde productcategorie en u biedt daarbij passende producten of diensten aan. U bereikt uw doelpubliek dus op het ideale moment.

Daarnaast zijn de resultaten van een SEA campagne meetbaar. Indien u bijvoorbeeld een advertentie plaatst in de krant, is het zeer moeilijk om na te gaan hoeveel mensen deze advertentie hebben gezien en actie hebben ondernomen. Bij een SEA campagne kunt u dit tot in het detail nagaan. Voor elke klik ziet u hoeveel deze heeft gekost, welk zoekwoord er werd ingetypt en welke advertentie werd getoond. Indien het advertentieprogramma gekoppeld is aan het analytische programma van uw website, kan u ook achterhalen wat de klikker op uw website heeft gedaan. Dit maakt het zeer eenvoudig om doelstellingen voor een campagne te bepalen en te berekenen of deze doelstellingen werden behaald.

stats

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Voor het opzetten van een SEA campagne heeft u geen softwareprogramma nodig aangezien alles via uw browser beheerd wordt. U maakt een account aan, voorziet het nodige budget en u kunt meteen aan de slag gaan. Een beetje experimenteren met alle functies kan zeker geen kwaad.

U zal waarschijnlijk snel ondervinden dat het opbouwen van zo'n campagne een complex kluwen van instellingen, advertenties, zoekwoorden en biedingen omvat. Een goede SEA campagne vraagt dan ook om de nodige ervaring en daarvoor kunt u bij ons terecht.

In samenspraak met u stellen we de doelstellingen voor uw campagne op en bepalen de mogelijkheden voor uw budget. Wij voeren tevens een uitgebreide zoekwoordanalyse uit en gebruiken deze om uw campagne optimaal te configureren.

Om succes te garanderen, moet een SEA campagne goed beheerd worden. Wij kunnen zorgen voor een continue opvolging om een optimaal resultaat te verkrijgen. We staan ervoor in dat het afgesproken budget nooit overschreden wordt en het aantal nuttige klikken voldoet aan de doelstellingen.

Tot slot kunnen wij ook advies verlenen om uw website te verbeteren en sterke landingspagina's op te maken.

Denkt u na het lezen van dit artikel "Ja, ik wil ook zo'n SEA campagne?
Neem dan vrijblijvend contact op met onze marketingman Thomas.